torstai 12. maaliskuuta 2015

Säästämällä säästimmekin energiaa

Joskus on hyvä olla pihi. Tai pihi on ehkä väärä sanavalinta omakotitalorakennuttajalle, joten rehellisemmin lause kuuluisi: Jotain hyvää on siinäkin, että budjetin rajat alkavat olla koetuksella.

Mitä pidemmälle rakennusprojekti etenee, sitä tarkemmin eri hankintoja tulee harkittua ja vertailtua. Alun ”vain muutaman satasen kalliimpi kuin suunniteltu” on vaihtunut ”kunpa olisi vielä muutama satanen tähän, jota ei oltu suunniteltu” -ajatteluun. Hiljattain vertailussa meillä olivat keittiön ja kodinhoitohuoneen hanat.

Edullista tyylikkyyttä etsimässä


Puustellilta saimme aikanaan keittiötarjoukseen ”juuri meidän keittiöön sopivan” hanan, hinta reilu 700 euroa. Jätimmekin hanan suosiolla myöhempään hankintaan. Koska keittiön allas on musta, halusimme myös mustan hanan. Mustia hanoja on blogeissa vertailtu viime aikoina enemmänkin (esim. Seuraava talo, Koti7 ja Hirsitalo Helsinkiin). Seuraava Talo -blogista bongasimmekin Grana Agrion -hanan, jota esimerkiksi Taloon.com myy parhaillaan edulliseen tarjoushintaan, 109 euroa.

Musta Grana Agrion -keittiöhana sopii mustan altaan rinnalle.
Grana Agrion harjatun mustan värisenä. KUVA: taloon.com

Keittiömme musta allas sai siis rinnalleen mustan Grana Agrionin.

Hanalla energiatehokasta elämää


Vaan takaisin otsikkoon, eli miten budjetin huipun näkyminen liittyy energiansäästöön. Nettirautakauppa Taloon.com kutsui blogimme mukaan Energianiksit-blogikilpailuun, jossa jaetaan hyviä vinkkejä energiatehokkaaseen elämään. Kilpailuun mukaan lähteminen antoi syyn miettiä, miten olemme huomioineet energiatehokkuuden uudessa kodissa. Maalämpö ja ledeillä toteutettu valaistus ovat tietenkin isoja asioita. Totta kai sammutamme tulevaisuudessa aina valot perässämme. Tietenkään emme ota pitkiä lämpimiä suihkuja, suihkussahan vain peseydytään pika-pikaa. Kaiken turhan sammuttava talokytkinkin oli vakavasti harkinnassa, mutta jäi lopulta toteuttamatta.

Harkitsin pitkään kisaan lähtemistä, sillä mieleen tuli vain noita yleisiä säästövinkkejä, kunnes tajusin, että ajankohtainen säästökohteemme oli samalla myös energiansäästökohde! Granan hanassa on nimittäin EcoClick-toiminto; kun hanaa säätää suuremmalle, kahva naksahtelee käden alla ja ”antaa hienovaraisen muistutuksen siitä, että omaa vedenkulutuksen määrää kannattaa miettiä”.

Sama tapahtui kodinhoitohuoneen hanan kanssa. Koska khh:n allas sijaitsee ikkunan edessä, tarvitsimme irrotettavan hanan. Hintahaitari on todella suuri, muutamasta satasesta yli 3000 euroon! Tämän hanan tarinasta kerron myöhemmin lisää, mutta arvannette, että valitsimme sen lähes edullisimman. Kodinhoitohuoneeseen tulee Damixan Osier x-change -hana. Ja kappas, myös tässä hanassa on oma Eco-Save-vedensäästöominaisuus!

Damixa Osier x-change. KUVA taloon.com


Mr T epäili, että naksahtelu alkaa pikemminkin ärsyttää, mutta itse olen innoissani. Sillä miettikääpä, kuinka usein vaikka lasia huuhdellessa tai käsiä pestessä hana tulee käännettyä kovalle, usein aivan turhaan. Haaveeni onkin, että paitsi että kukkaro kiitti hanahankinnoista nyt, niin jatkossa se kiittää vähentyneenä vedenkulutuksena.

Järkevällä vedenkäytöllä huomattavat energiasäästöt


Turha veden laskeminen hanasta kuluttaa veden lisäksi paljon energiaa. Maaliskuun Meidän talo -lehdestä bongasin tiedon, jonka mukaan viiden minuutin lämmin suihku päivässä maksaa keskimäärin 150 euroa vuodessa. Nyt käsi ylös, kenellä suihku jää aina viiteen minuuttiin... Mutta koska kylmässä suihkussa olisi ikävä peseytyä, sama lehti tarjosi muutaman miellyttävämmän lukijavinkin veden säästämiseksi:
 • Laita munakello soimaan suihkuun mennessä, jottet huomaamattasi lotraa vettä.
 • Mene suihkuun viisi minuuttia ennen lempiohjelmasi alkua!

Tässäpä markkinarako munakellojen myyjille, keittiössä ajastimet kun alkavat olla integroituja niin uuneihin kuin liesiinkin.

Äänestä energianiksejä ja voita lahjakortti


Tämä kirjoitus osallistuu tosiaan kutsuttuna Taloon.comin Energianiksit-kilpailuun, joten jos eko-hanat saivat sinutkin hyppimään riemusta, äänestä ihmeessä kirjoitusta energianiksit.fi -sivulla! Eniten ääniä saaneet saavat Taloon.comin lahjakortin. Äänestämällä voit siis avittaa meitä säästämään vieläkin enemmän! Ja mikä parasta, voit itse voittaa 300 € lahjakortin Taloon.comin LED-valaisimiin. Samaan kilpailuun osallistuu raksablogeista ainakin myös Koti rakennetaan tunteella -blogi. Energianiksit-linkin takaa pääset lukemaan myös Essin energiansäästövinkit.

Klikkaahan siis energianiksit-sivulle >>>

10 kommenttia:

 1. Toivottavasti saatte pitkään toimivat hanat, noista merkeistä ei itsellä kokemusta, mutta putkimies sukulaiset ovat kyllä käskeneet pitää näpit erossa monista hanamerkeistä :D Meillä on esimerkiksi keittiössä joku "halpishana" ja se on ihan kauhea!(ei siis ulkonäöltään)... hanasta on vaikea säätää lämmintä siten, että se pysyisi, vaan jonkun säästöominaisuuden vuoksi hana "lyö viileämmälle" ja se on sairaan ärsyttävää! Kerkeet just saada lämmintä vettä, ja heti vaihtuu kylmäksi. Lisäksi hana alkaa pitää kummallista ääntä kun sitä kääntää samaan aikaan kun on valuttanut kuumaa/lämmintä vettä. Meidän urakka on vasta alussa: http://unelmakotitalo.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, kuulostaapa ärsyttävältä ja epäkäytännölliseltä hanalta! Eikä lopulta kovin energiaa säästävältä, jos lämpimän veden saanti on työn ja tuskan ja valuttelun takana :) Toivon tosiaan, että Granan hana toimii hyvin, vaikka yhdessä blogissa merkistä vähän varoiteltiin. Laitan kokemuksia, kun niitä kertyy!

   Ja hurjasti onnea teille projektiin! Kävinkin jo kurkkimassa blogiasi, teillähän on jo paljon suunnittelmia mietitty, mielenkiinnolla jään seurailemaan.

   Poista
 2. Pitääpä käydä äänestämässä. Hyvä kilpailu, aihe tärkeä. Ja kiva kun löytyi hyvä musta hana. Jos siinä on tuollainen energia ominaisuus niin laitan harkintaan. Meillä taitaa tuo Nivito kaatua siihen ettei siinä ole vielä niitä lupia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se Nivito oli kyllä hurjan kaunis ja tyylikäs, harmi jos jää vain haaveeksi. Laittelen Granasta sitten kokemuksia, toivotaan että toimii eikä säästönaksahdukset ala ärsyttämään Teetäkään :)

   Poista
 3. Hyvän näköinen tuo Granan hana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli ehdottomasti loistava ominaisuus edullisen hinnan lisäksi. Ja näin tuli myös todettua, että energiansäästöratkaisutkin voivat olla paitsi hyvännäköisiä myös edullisia!

   Poista
 4. Energiansäästöajatuksia kirjoituksen kirvoittamana;
  - kylppärissä on hyvä olla lämmintä, jotta vilukissakin tohtisi sammuttaa suihkun shampoopesun ajaksi
  - Vettä säästävät suihkut päästelevät vähemmän vettä ja enemmän ilmaa sisuksistaan, mutta piteneekö pesuhetki entisestä, kun ei shampoo peseydy päästä pois pelkällä ilmalla?
  - Ärsyttävää myös odotella ikuisuuksia, että vettä säästävä hana täyttää vesiämpärin esim. käsipyykkiä pestessä...
  - Meillä Hansgrohen bide-suihkupää meni jatkuvasti rikki, vaihdoin oraksen vastaavaan. Toimii toistakseksi. Oraksen (karvalakkimalli) hana suihkussa toimii näköjään vuodesta toiseen..
  - kaikki ledit eivät kestä luvattua aikaa; meillä talo valaistu ledispoteilla, joista osa alkanut sammuilla vajaan 3 v:n käytön jälkeen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvistä kommenteista! Itse olen todellinen vilukissa ja inhoan tosiaan kylmyyttä suihkun jälkeen tai juurikin suihkun sammuttaessa. Siksi odotan innolla lattialämmitystä suihkutilassamme, se kun on tämänhetkiseen väliaikaisasuntoon suuri muutos :)

   Ledeistä toivon tosiaan, että ne meillä kestävät, sillä osa on sen verran vaikeissa paikoissa vaihtaa... Vajaa 3v. kuulostaa kyllä ikävän nopealta vaihtoväliltä.

   Poista
 5. Mitä ootte nyt tykänneet tuosta Granan hanasta? Jostain luin myös, että se olisi jotenkin äänekäs, onko sinusta? Itselläni on juurikin mustan hanan metsästys käynnissä ja tästä kyseisestä hanasta pidän kovasti. Putkimies tietenkin sanoi, että Oras on ainut oikea merkki, mutta miellään kuulisin käyttökokemuksia tästä hanasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Luulenpa, että tämäkin on lopulta sellainen "aivan liian paljon painoarvoa mietintävaiheessa saava" hankinta, sillä ihan rehellisesti sanottuna, en ole oikeastaan miettinyt koko hanaa tai sen ominaisuuksia sen hankinnan jälkeen. Mutta toisaalta, ehkä se kertoo siitä, että hana on hyvä. Äänekkyyttä en kyllä ole huomannut, eikä tuo naksahtelu ärsytä millään tavoin. Itse asiassa hana saisi naksua enemmänkin, sillä en kyllä nykynaksumisen vuoksi muista energian säästöä :)

   Jos etsit täysin mustaa hanaa, niin sitä tämä ei kylläkään ihan ole. Väri on ennemminkin harjattu rosteri, joten kannattaa vilkaista hana livenä ennen ostopäätöstä, jos värillä on erityisesti merkitys.

   Tsemppiä hanan metsästykseen ja valintaan! Ja lohdutuksena tosiaan, että harvaa valintaa tulee jälkikäteen mietittyä ja tarkkailtua yhtä tarkkaan kuin hankintavaiheessa :)

   Poista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!