sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Kiuas valittu: virolainen Stoveman 20R-LS

Raksavalintojen check-lista täydentyi menneellä viikolla kiukaalla. Saunamme lämpiää aikanaan virolaisella Stoveman 20R-LS kiukaalla:

Seinän läpi lämmitettävä Stoveman 20R-LS -kiuas
Seinän läpi lämmitettävä Stoveman 20R-LS -kiuas.
KUVA netrauta.fi

Vaatimukset kiukaalle


Sauna sijaitsee erillisessä rakennuksessa. Saunafaneina halusimme, että saunominen on meille erityinen saunareissu, jonka jälkeen voi rauhassa istuskella vilpolan puolella maisemaa ihaillen. Sen lisäksi, että kiukaan oli ehdottomasti oltava puulämmitteinen, elävää tulta oli saatava myös vilpolaan. Pohjapiirros tehtiinkin sen mukaan, että kiuas on lasiluukullinen ja seinän läpi lämmitettävä, jolloin se toimii vilpolan "takkana" ja tunnelman luojana.


2-puolinen luukku kiukaassa olisi tuonut tulen myös saunan puolelle. Esimerkiksi Aurinkokiukaalta saa minkä tahansa mallin myös 2-puolisella luukulla, mutta kuten pohjapiirroksessa näkyy, meidän tapauksessa tulipesään olisi tarvittu 90 asteen kulma. Sellaistapa ei löytynyt, ja kun selvittelyt sen teettämisestä peltisepällä menivät liian monimutkaisiksi, päätimme että saunassa tunnelma luodaan valaistuksella ja kynttilöillä.

Mikä määrittää kiukaan koon?


Kiuasta hankkiessa pitää huomioida, minkä kokoiseen saunaan kyseistä mallia suositellaan. Liian pieni kiuas ei anna hyviä löylyjä ja lämmittää hitaasti sekä kuluu nopeasti. Eristämätön seinä lisää kiukaan tehotarvetta, kuten tekee myös lasiseinä. Oman saunamme koko on 10m3, ja tilassa on niin eristämätöntä kuin lasiseinää, joten valitsimme 15-20 kuutiota lämmittävän kiukaan.

Miksi Stoveman?


Tällä kertaa hinta ratkaisi. Näin rakennuttamisen loppuvaiheessa budjetin ylityksiin ei oikein ole varaa ja alitukset ovat puolestaan hyvin hyvin tervetulleita. Netraudan tarjous 368 euroa perille toimitettuna sai meidät valitettavasti suomalaisen kiukaan sijaan tilaamaan virolaisen Stovemanin. Toivotaan, että virolaisetkin löylyt toimivat. Valintaa auttoi Mr Teen kaverin aktiivisaunojaystävän suositus Stovemanista sekä Netraudan esittelytekstin varsin vakuuttava kuvaus: Stoveman kiukaat eivät jätä ketään saunojaa kylmäksi!

Ihan hyvä lähtökohta saunomiselle.

6 kommenttia:

 1. Jahka saatte aikanaan toimintaan niin kerro kokemuksia kiukaasta. Itselläkin pohdinnassa ja on nuo yli tonnin hinnat kiukaasta kyllä hirmu suolaisia... Eli jos saisikin alle neljänsadan asiansa ajavan kiukaan niin miksi ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maaliskuussa toivottavasti on jo kerrottavaa :) Meistäkin hinta oli aika kohdillaan, joskus on ihan kiva säästää jossain.

   Poista
 2. Oho! Edullinen on. Mä olen myös puntaroinut tuon vilpolasta lämmitettävän kiukaan ja tavallisen välillä. Tai no, meillä on suunnitteilla saunaan sekä sähkö- että puukiuas, mutta sen puukiukaan lisäksi mies toivoisi kaminaa Vilpolaan. Ei kuitenkaan lämmennyt ajatukselle, että sauna lämmitettäisi ja tuli loimuaisi muualla kuin saunassa. Mutta tuo kiuas on kyllä tosi edullinen, saisinkohan tuon avulla miehelle myytyä ;) käyttökokemukset kiinnostaa meitäkin. Itseasiassa ihmettelen miksei kiuasvalmistajat tarjoa mahdollisuutta testilöylyihin, kiukaissa kun on hurjia eroja! Ikikiukaat ollaan hyviksi testattu ja sähkökiukaista ikikiukaan rinnalle pääsee vuoluxin vuolukivikiuas joka meillä nyt on asunnostamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testilöylyt kiuaskaupassa olisi loistava markkinarako! Olisipa hieno ajatus lähteä kiukaan metsästykseen kylpytakissa ;) Ei mutta totta, kiukaissa on eroja ja kerrotaan ehdottomasti kokemukset, kun ensimmäiset löylyt on Stovemanille heitetty. Hinta oli todellakin enemmän kuin kohtuullinen, piippu hinnasta toki vielä puuttuu.
   Totta on, että kun puukiuas saunassa on, elävää tulta haluaisi lauteiltakin katsoa. Meille ratkaisu oli sekä käytännön että budjetin sanelema, pitäkää te ajatus mielessä, jos budjetti alkaa loppuvaiheilla hylkiä erillistä kamiinaa ;)

   Poista
 3. Jokos on kokemuksia kiukaasta? Itselläni on pystytynnyrisaunassa stovemanin kiuas. Kiuas on nyt kolmatta vuotta käytössä, eikä minulla ole ainakaan mitään huonoa sanottavaa kiukaasta! Todella hyvät ja kosteat löylyt, ja pienen saunan koon ansiosta ei pyitakaan tarvi polttaa kuin pesällinen ja ei muutakun saunaan. Suosittelen kyseistä kiuasta jos haluaa halvalla hyvän kiukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiuas on todellakin hyvä, suorastaan todella hyvä. Lähes pari vuotta sillä on nyt löylyjä heitelty, ja samat kokemukset meilläkin: hyvät ja kosteat löylyt ja lämpö tulee pesällisellä. Suosittelut siis täältäkin.

   Poista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!