perjantai 5. joulukuuta 2014

Välipohjan valinta: kipsivalu

Mennyt viikko toi mukanaan taas paljon edistystä raksalla. Näkyvin niistä oli yläkerran lattian, eli raksatermein välipohjan, valaminen.

Miksi kipsivalu?


Puutalossa välipohjan vaihtoehtoina ovat joko perinteisemmät kipsilevyt tai kipsivalu. Kipsivalu valikoitui lähinnä seuraavien ominaisuuksien ansiosta:

 • Kipsivalu toimii hyvin lattialämmityksen kanssa: lämpö jakautuu tasaisemmin kuin kipsilevyillä tehdyssä lattiassa.
 • Äänieristys: äänieristys on parempi kuin kipsilevylattiassa, joten askelten äänet kuuluvat vähemmän alakertaan.
 • Helppo "asentaa": kipsilevyihin verrattuna kipsivalulattia on nopeampi tehdä, sillä siinä säästytään levyjen mittaamiselta ja mitoittamiselta eikä lattialämmitysputkille tarvitse tehdä uria levyihin.


Miten kipsivalulattia tehdään


Kuvat (pimeydestä johtuen surkealaatuiset) sen kertokoot:

Timpurit asensivat Knauffin muovin ja reunasuojat pitämään massan oikeassa paikassa.
Muovi ja "kaukalo" tarvitaan, jotta kipsimassa pysyy suunnitelluissa paikoissa. Knauf puolestaan on kipsimassan valmistaja. Onkohan niitä edes muita... ainakin kaikissa tarjouksissa oli Knauffin massa.

Muovin päälle Lämpö-Ykkönen kävi asentamassa lattialämmitysputket.
Muovin ja lattialämmitysputkien päälle valutettiin kipsimassa, joka oli kävelykuivaa vuorokauden kuluttua.

Kipsivalun toimittajaksi valitsimme kilpailutuksen kautta Porvoolaisen Oy Line-Ma Ab:n. Valinta perustui hyvään hintaan, eikä asiantunteva ja mukava palvelukaan haitaksi ollut :)

Massaa laitettiin 40mm koko yläkertaan lukuunottamatta wc- ja suihkutiloja, timpurit kun haluavat tehdä nämä tilat betonista kaatojen teon helpottamiseksi. Tosin kipsilattia sopii myös kosteisiin tiloihin.

Tietoa kipsivalusta löytyy osoitteesta kipsivalu.fi>>, jonne T patisti minut ennen tekstin kirjoittamista. Ja täytyy sanoa, että hyvä sivusto, sillä minäkin ymmärsin mistä oli kysymys :)

4 kommenttia:

 1. Hei!
  Tiedustelisin minkä vahvuiset lattialämmitysputket lattiaan asennettiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!
   Putket on pe-rt, kokoa 16x2.0mm. Toivottavasti vastasin kysymykseen ;)

   Poista
 2. Moi! Mikä teidän kokemus on linemasta? Saimme heidän kauttaan laastikulmalta (sama?) tarjouksen. Toinen firma antaa ymmärtää että muiden tarjoukset eivät sisällä kaikkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!
   Line-masta jäi hyvä kokemus. Kaikki muu kyllä sisältyi paitsi muovin ja reunasuojusten asennus, eli nuo materiaalit tulivat Line-masta, mutta meillä asennuksen tekivät timpurit. Ilmeisesti ei mitenkään vaikea homma. Ja senkin heiltä varmaan saisi.

   Mutta kannattaa tässäkin varmistaa kirjallisena, ettei mitään lisäyllätyksiä-/hankintoja tarjoussisällön lisäksi tarvita.

   Poista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!