keskiviikko 10. joulukuuta 2014

3000 vai 4000K?

Toissailta kului kuten niin moni ilta nykyään, raksablogeja lueskellen. Tosi romanttista tämä rakennusaika, kun lasten mentyä nukkumaan molemmat istumme nenä kiinni koneessa tirkistelemässä muiden rakentajien maailmaa. Vaan jälleen tuo tirkistely kannatti. Ehkä.

Silmiin sattui kirjoitus erään blogin valaistusvalinnoista. Molemmat hieman kavahdimme kuvia ajatellen, että tuo valo olisi meille kyllä liian keltainen. Samalla tajusimme, että sehän on juurikin sama sävy, jonka olemme valinneet läpi talon: 3000 kelviniä. Kääk. Hämääkö kuvien laatu, tuleeko meille yhtä keltaista, riittääkö tuo työvaloksi vaikka keittiöön ym. kysymykset risteilivät päässä.

Lämpöä vai raikkautta valon sävystä


Valon sävy mitataan siis kelvineissä. Mitä korkeampi kelvin-arvo on, sitä kylmempi ja sinertävämpi lampun valon väri on. Tavallinen hehkulamppu on noin 2700K, joka on lämmin ja hieman kellertävä sävy. Halogeenilamppu on noin 3000K ja ledit puolestaan 3000-6500K. Kotikäyttöön suositellaan maksimissaan noin 5000 kelvinin ledejä.

Valon värin sävy mitataan kelvineissä. Yleisimmin sisustusvalo on noin 3000-4000K.
Värisävyt: 2500K, 2700K, 3000K, 4000K, 6500K.
KUVA: kodinvalaistus.fi
3000K:n sanotaan sopivan etenkin lämpimiin sisustussävyihin ja 4000K:n kylmempiin. Värisävy vaikuttaa luonnollisesti kodin tunnelmaan.

Mitä meille: 3000K vai 4000K?


Siitä alkoikin entistä syvempi blogiselailu. Esimerkiksi  Kotilato-blogissa on hyvää keskustelua sopivasta värisävystä. Tästä "Lato valkenee" -tekstistä kannattaa lukea nimenomaan kommentit. Kuten niistä voi päätellä, mielipiteitä on joka suuntaan ja lopulta silmä varmasti tottuu siihen, mitä talossa on.

Valaistussuunnitelman mukaan meille oli itse asiassa tulossa pääosin 2800K:n kylmäsädehalogeenilamppuja, koska suunnittelija ei pitänyt ledien värintoistoa vielä riittävän kehittyneenä. Vaihdoimme jo aiemmin kaikki lamput ledeiksi ja toissaillan pohdinnan tuloksena päädyimme vaihtamaan myös sävyn. Haluamme enemmän modernia ja raikasta ilmettä, ja meitä alkoi pelottaa hehkulamppumaisuus, joten nukkumaan mentiin 4000 kelviniä mielessä.

Lopputulos: 4500K


Seuraavana päivänä ilmoitimme sähkärille mielenmuutoksen, ja myöhemmin päivällä tuli tieto, että jo tilauksessa olevat lamput ovat saatavissa 3000 tai 4500 kelvinissä. No nyt sitten jännitämme, tuleeko fiiliksestä liiankin kylmä ja sairaalamainen, pitäydyimme siis muutospäätöksessä. Kommentoikaa ihmeessä puolin ja toisin, mutta päätämme emme enää käännä.

Näin se mieli ja päätökset vaihtuvat, päivässä.

21 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä valinta. Vaikka meillä hirsitalo niin silti valittiin 4000k. Railastaa ilmettä todella paljon. Epäilisin että ette tule katumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos, ihana kuulla! Tällä hetkellä olen aika varma valinnasta ja tosiaan enemmän huolettaisi, jos olisimme pitäytyneet 3000K:ssa. Varmasti sopii moneen kohteeseen sekin, mutta juuri tuota raikkautta haemme.

      Poista
  2. Moikka, meillä kävi vähän päinvastoin. Alkuun ajatuksissa oli 4000 kelviniä, mutta päädyttiin 3000 kelvinin valaisimiin. Valintaan vaikutti oikestaan se, että joka kerta hieman kellertävämpää sävyä nähdessä mielsin sen kodikkaaksi. 4000 kelviniä toi aina mieleen modernin ja raikkaan. Näiden kanssa sitten pallottelin aikani, ja kun nimenomaan ajatuksena on sisustaan kotia lämpimillä sävyillä (greige, beige, toki myös valkoista, mustaa ja harmaata), niin valinta osui tuohon 3000 kelviniin, osa valaisimista on 3500 kelviniä.
    Uskon vahvasti tuohon mitä sinäkin tuolla kirjoitit: silmä tottuu kyllä. Tarkeämpää mielestäni on se, että selkeästi eri kelvin-arvoja ei sekoiteta samoissa tiloissa. Meillä on vielä harkinnassa ulkovalaistuksen osalta, että päädytäänkö siellä 3000 vai 4000 kelvinin valaisimiin. Ulos 4000 kelviniä voisi sopia myös meille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistava huomio, jonka unohdin täysin tekstistä tuo, että eri sävyjä ei sekoittele samoissa tiloissa: eron kun huomaa helposti. Erinomainen lisäys siis, kiitos!

      Meille muuten tulee 3000k ulos...oltiin ne jo tilattu. Ristiin mennään siis :D

      Poista
  3. Me tilattiin koe-erät tulevista lampuista kun haluttiin varmistaa tuo valon sävy ja kyllä se kylmä oli 100x parempi kuin se lämmin, edes pohjamaalin kanssa ei mielestäni näyttänyt liian kylmältä ja kolkolta. :) Pikkuvinkkinä meidän valosuunnittelijalta, kannattaa laittaa valoja himmentimien taakse, silloin saa säädettyä tunnelmavalaistustakin ja sairaalamaista fiilistä saa häivytettyä silloin kun sitä ei tarvitse. Siivotessahan tuo kirkas, puhdas valo on ihan ehdoton. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria, jälleen loistava huomio ja lisäys, jonka unohdin: himmentimet ovat varmasti kullanarvoisia tunnelmaa luodessa. Meillä tulee suurin osa valoista himmentimen taakse. Ja koska valaisimia tulee paljon, tulee myös katkaisijoita paljon, kuten himmentimiäkin. Näenkin jo itseni juoksemassa pitkin taloa valaistusta säätelemässä illan pimetessä :D Taloautomaatiota meille kun ei tule, niin ei pääse määrittelemään eri tunnelmille vakiovalaistuksia. Vaan tuleepahan liikuntaa samalla ;)

      Poista
  4. Olipas mielenkiintoinen postaus! Itse ollaan vielä niin projektin alussa ettei ollut tällaistakaan osannut edes ajatella! Pitää yrittää laittaa muistiin 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan rehellisyyden nimissä, itsekään en tätä ollut miettinyt kuin vasta tässä viime metreille. T näitä on pohtinut jo varmaan alusta asti, mutta minä herään asioihin näköjään vasta, kun ne ovat akuuteimmillaan ja konkreettisia. Joten älä huoli, aikaa vielä on ajatella, tätäkin :)

      Poista
  5. Meillä aikalailla sama juttu. Alunperin suunnitelmassa oli 3000k ledivalot, mutta messuilla käydessäni jäin miettimään että onkohan oikea valinta. Meillä ledivalot tulee winlediltä, joten pyysin sähkäriämme tuomaan ns. valopaneelin mukanaan, josta näkee minkä sävyistä valo noissa meille tulevissa ledi-valoissa oikein on. Tämän perusteella päädyttiinkin sitten 4000k valoon.
    Meillä on aiemmassa kodissa ollut jokseenkin keltaista valoa, ja nyt koin että haluan sitä raikasta valkoista valoa yleisvalaistukseen. Näiden kirkkautta tosin meillä pystyy sitten säätämään himmentimien avulla. Jos haluan lämpimämmän sävyistä valoa, niin se meidän talossa hoidetaan sitten riippuvalaisimien ja jalkalamppujen ym. avulla. 4000k ledivalojen on tarkoitus toimia ns. yleisvalona meillä, ei tunnelmavalona = lämpimänä hieman kellertävänä valona. Näin tämän ratkaisun itselleni perustelin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvät perustelut! :) Ja fiksua olisi tosiaan ollut tuoda valaistusvaihtoehdot lopulliseen tilaan, meillä kun päätös oli enemmän yhden illan tutkailun mutu-tuntuma ;)

      Poista
  6. Pidin juuri tällä viikolla palaverin valaistussuunnittelijamme kanssa ja vaikka meille tulee muuten 4000k, niin kylpyhuoneisiin hän suositteli 3000k, sillä 4-tonninen tekee kuulemma kasvot kalpeiksi ja harva haluaa nähdä itseään sellaisena peilistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, hyvä pointti! Juuri yksi päivä mietin, miten täällä väliaikaisasunnossa (jossa keltaista valoa pääosin) näyttää aina niin fressiltä eikä kesän rusketuskaan tunnu katoavan :) Katsotaan, mikä määrä aurinkopuuteria uudessa kodissa kuluukaan, hui.

      Poista
    2. Näin ei-meikkaavana tulee sitten mieleen tuosta että jos kylppärissä kellertävä valo + peili luovat erilaisen tunnelman ja näkymän kasvoihin kuin mitä luonnonvalo, niin vaikuttaneeko meikkaaviin? Ajatus vaan että jos se 3000K valossa näyttää hyvältä, mutta kun menee päivänvaloon niin näyttääkin ihan erilaiselta. :) eli tuolla ajatuksella 4000K tai jopa päivänvalon sävy 5500K voisi olla perusteltua.

      Ehkä hieman tietyllä tavalla puolueellinen mielipide sillä itse olen vakaasti menossa päivänvalosävyyn kaikkialla asuintiloissa. Himmentimillä tosin tietenkin.

      Poista
    3. Heh, totta Vili tosiaan tuokin! Eipä tule suuria yllätyksiä, kun katsoo peiliin kodin ulkopuolella :D

      Poista
  7. Meillä mentiin aika paljon pidemmälle ja sisätiloissa sekä ulkovaloissa käytetään 6000 kelviniä. Valon sävy on mukavan sinertävä valkoisessa tilassa, enkä voisi enää kuvitella muita sävyjä käytettävän. Valitettavasti ainakaan iPhonen kameralla ei valon sävyä pysty kunnolla toistamaan, joten blogissa esittely on jäänyt hieman vähäiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No huh, tämä lieventää pelkoa 4500k:n liiasta valkoisuudesta, edelleen olen siis tyytyväinen päätökseemme, kiitos vahvistuksesta! :) Katsoin nuo teidän kuvat ulkovalojen muutoksesta ja kylläpä on selvä ero, ehdottomasti tykkään jälkimmäisestä. Taitaa mennä meillä ulkovalosävykin uusiksi...

      Poista
  8. Me laitettiin valtavirrasta poiketen 3000K kaikki sisään ja ulos, poislukien kph:n "siivousvalo", joka on 5500K värisävyllä, ja antaa saunatiloihin tosi hyvän siivousvalon. Saunominen tapahtuu valokuidun valossa, joka lienee lähellä 3000K. Tuolla "lato valkenee" blogin kommenttikentässä Windledin Panu Rekilä kirjoitti mielestäni hyvin ja tyhjentävästi - loppupeleissä kyse on makuasioista. Eikä tuohon Panun kirjoitukseen ole mielestäni paljon lisättävää kuin että valitsee sitten itselleen minkä värisävyn tahansa, niin kannattaa pysyä siinä mitä on valinnut, samassa tai viereikkäisissä tiloissa eriväriset yhdistelmät tyyliin yksi valaisin 3000K, toinen 4000K, kolmas 5500K eivät varmaan pelaa kovin hyvin yhteen?

    Jos ajattelee asunnon myyntiä, kannattaa varmaan ajan hengen mukaisesti laittaa jotain lähelle 4000K sävyä. Silloin pysyy lähellä ns. "valtavirtaa", eikä kukaan kysele mitään. Samoin jos haluaa vaihtelua - perinteinen valon sävy "hehkulamppukaudella on ollut noin 3000K, ja siihen kaikki muut värisävyt tuovat varmasti piristävää erilaisuuden tunnetta, jolloin jos siitä itsekin pitää - kaikki on kunnossa - ja vielä parempi jos se synkkaa hyvin yhteen talon yleisten värisävyjen kanssa.

    Yksi hyvä neuvo on ottaa rakennusajan kämppään lamppuja kokeelle. Minulla oli kierrekantainen 5500K lamppu kokeella, sitä vaihdettiin eri huoneesta toiseen - enkä tottunut siihen värisävyyn koskaan. Raksalla oli 4000K ledivalaisimia kokeella, mutta palautin ne kauppaan. Jäljelle jäi meillä ne 3000K värisävyn ledit. Ja melkein kaikki valot on meillä himmentimen takana.

    Ulkovaloissa meillä on muuten vielä sellainen erikoisuus, että lisävalaistus tulee ihan perinteisillä 25W hehkulampuilla, jotka on retrotyylisissä valaisimissa. Perusvalo tulee ulkona räystäs-valoista, joka muuten valaisee pienen tontin jo niin hyvin, että periaatteessa pihavaloja ei tarvita.

    Tunnelmavalaistukseen meillä on takkatulen lisäksi myös halogenvaloa - designlampuissa se on edelleen aika tavallinen, ja sopii hyvin yhteen 3000K värisävyisten lamppujen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mika hyvistä vinkeistä! Ja juurikin näin se on: makuasioista on turha kiistellä, mutta tässä asiassa ei kannata tehdä kompromisseja yhdistelemällä eri sävyjä ;) Vaihtoehtojen tuominen raksalle olisi ollut tosiaan enemmän kuin fiksua, mutta me heräsimme asiaan lopulta niin myöhään, että päätös tehtiin sitten tuona yhtenä iltana. Mutta oma silmä tottunee valittuun ratkaisuun aika äkkiä.

      Onnea muuten uuteen kotiin, näin muutama kuukausi myöhässä! :)

      Poista
  9. Hei Mrs S ja kiitos-kiitos, oli se kyllä hieno tunne noin 2,5kk sitten kun me päästiin muuttamaan. Mutta takaisin vielä näihin kelvineihin (en vieläkään malta olla sekoittamatta pakkaa...;), onhan tästä(kin) keskustelusta vielä rakentamisen eri vaiheissa oleville toisille rakentajille mahdollisesti paljonkin apua.

    Eli otetaanpa seuraavaksi puheeksi ns. "sallittu vaihteluväli". Itse olin luulossa, että se voisi olla luokkaa 500K, mutta tämän linkin mukaan se voisi olla jopa 800k. Eli se mitä lukee pakkauksen päällä ei aina ole sitä mitä saat, vaan voi olla oleellisestikin ihan jotain muuta, kas näin:

    http://led-valaisin.fi/led-valot/

    "...Markkinoilla on laajasti tarjolla erilaisia tuotteista joista kuluttajan on monesti vaikea löytää sopivaa tuotetta ja vielä varmistua sen laadusta. Esimerkiksi valonvärien valinnassa moni kuluttaja saattaa pettyä. Yleinen sallittu vaihteluväli LED-valoissa on 800k jolloin ostaessasi valaisinta jonka värilämpötilaksi ilmoitetaan 3000k, voi olla 2200k – 3800k. Myös tiedot valaisimien nettovalotehosta ja eliniästä vaihtelevat suuresti..."

    Eli nyt jos teen ihan vapaasti ja omaa mielikuvitustani käyttäen yllä olevasta lainauksesta omat johtopäätökseni, niin rakentaja - joka valitsi itselleen 3000k valaisimet, onkin todellisuudessa voinut saada jopa 3800k valaisimet ja toinen joka halusi laittaa 4000k ledit, onkin voinut näin suuren vaihteluvälin sattuessa saada vain 3200k värisävyä?

    Ei nämä kyllä oikeasti ainakaan samassa tuotantoerässä näin suuria nämä vaihteluvälit taida olla? Tai ainakin nyt kun meillä on varmaan jo 100 eri valaisinta ja loppupeleissä niitä tulee yht. 126 kpl valaistussuunnitelman mukaan, niin kyllä jo asennetut ainakin näyttää värisävyltään suht samanlaisia olevan. Luulisi silmän huomaavan jo erot jos vaihteluväli olisi noin suurta? Mutta mikä se meillä oleva värisävy sitten todellisuudessa on, siitä en tietenkään osaa sanoa mitään, kun ei minulla ole absoluuttista sävelkorvaa eikä absoluuttista värisilmää niin, että voisin sanoa että tuo valo on oikeasti 2900k, tuo toinen 2950k ja kolmas näyttäisi olevan sattumoisin tasan 3000k ja niin edespäin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä oli uusi, ja jälleen hyödyllinen tieto. Saa nähdä, mitä sävyjä paketeista paljastuu, kun tilatut lamput asennetaan...

      Poista
  10. No hui, nyt tuli sellainen asia eteen, jota me ei olla kyllä ollenkaan mietitty tai huomioitu. Eli täytyypä ottaa tämäkin ajatuslistalle, kiitos vinkistä! Jo hankittujen lamppujen osalta menee siis varmaan meilläkin käytännön näyttämäksi, kumpi toimii paremmin :)

    VastaaPoista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!