sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Pohjapiirros - Sauna erillisessä rakennuksessa

Olemme ehdottomasti saunaihmisiä. Erityisesti rakastamme saunomista mökillä. Puusaunassa vain on oma tunnelmansa. Ja paremmat löylyt. Tiedän, tiedän, mielipidekysymys. Ensimmäisessä omistusasunnossamme oli puulämmitteinen kiuas. Sillon puusauna, vielä keskellä Helsinkiä, tuntui niin suurelta luksukselta ja tunnelman luojalta, ettemme hetkeäkään miettineet sähkökiuasta vaihtoehdoksi uuteen kotiin.

Elämysmatka saunaan


Halusimme tehdä saunasta jotain erityistä. Kun Mr T luonnosteli pohjapiirrokseen saunan erilliseen rakennukseen, hyväksyin idean siltä seisomalta. Näin saunomisesta tulee joka kerta pieni erillinen saunareissu. Vilvoittelemaan pääsee helposti terassille ja isohkossa pukuhuoneessa/vilpolassa voi istuskella rauhassa löylyjen jälkeen maisemaa katsellen. Lisäksi vilpola toimii vierashuoneena sohvasänkyineen. Tervetuloa kylään Helsinkiin jääneet sukulaiset ja ystävät!


Puuta ja kiveä -raksablogin sauna erillisessä rakennuksessa.
Käynti saunaan terassilta, vasemmalla pukuhuone ja wc, oikealla sauna ja suihkutila, alla tekninen tila.

Alla vielä saunarakennus alakerran pohjapiirroksessa:

Puuta ja kiveä -raksablogin alakerta ja erillinen sauna

Näitä ominaisuuksia haemme


Sauna

 • Väriltään pääosin harmaa.
 • Ikkuna saunassa tuo lisäripauksen mökkimäisyyttä.
 • Lasiseinä ja -ovi mahdollistavat lapsiperheen rauhalliset saunahetket; voimme valvoa suihkussa viihtyviä lapsia lauteilta käsin. Väri kirkas tai hivenen harmaa, mutta sellainen, josta näkee läpi molempiin suuntiin.
 • Kiuas toimii myös vilpolan takkana ja tunnelman luojana, joten sen on oltava seinän läpi lämmitettävä.

Suihkutila

 • Kaksi suihkua, sillä yhdessä on kiva suihkutella. Niin ja ne lukuisat (...) saunaillat sujuvat sutjakkaammin.
 • Suihkun alle teetätämme puisen säleikön. Puu jalkojen alla on vain niin upean tuntuista. Muuten suihkutilan lattia on laattaa tai mahdollisesti mikrosementtiä.
 • Suihkussa ei ole ikkunaa, mikä oli moka. Emme ajatelleet koko asiaa ennen kuin oli jo liian myöhäistä. Vaikka saunan ikkuna ja lasiseinä tuovat toki luonnonvaloa, jälkiviisaana olisin ehdottomasti halunnut ikkunan myös suihkutilaan.
Malli puulattiasta suihkun alla. Muuten kuva ei tosin vastaa meidän suihkua.
KUVA täältä

Vilpola ja vierashuone


Vilpolassa meinasimme tehdä pohjapiirroksen suurimman mokan. Vilpolan päätyikkunat oli alkuun piirretty pieniksi, jollaiset terassinpuoleiset ikkunat ovat. Kun T kiikutti kuvia rakennusvalvontaan saadakseen alustavan mielipiteen mm. talon sijoittelusta, tuli valvojalta tyly kommentti: ”Olettehan te nyt hölmöjä! Kumpaa on kivempi istua katselemassa saunan jälkeen olut kädessä: katonrajasta näkyvää taivasta vai sitä upeaa näkymää, josta tontissa maksoitte?”. Samana päivänä lähti muutosmeili Planiataloon.

 • Järven puolella on siis korkeat ikkunat.
 • Vilpola toimii myös vierashuoneena, hakusessa hyvä vuodesohva myös tänne.

Löylyntuoksuista alkavaa viikkoa toivottaen!

12 kommenttia:

 1. Uusi (tai oikeastaan vanha) lukija ilmoittautuu :) suunnitelmanne näyttävät upeilta! Meille myös haaveillaan pihasaunasta ja vilpilasta juuri noilla samoilla funktioilla. Paljonko neliöitä teidän saunarakennuksessa on? Ja miten ne sijoittuvat eri tiloihin? Onko tekninen tila myös varasto?

  Jatkan seurailua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Essi ja tervetuloa seuraamaan!
   Saunarakennus ja tekninen tila on yhteensä n. 30m2, sauna aika pieni, 4m2, vilpola n. 12 ja suihku 5. Tekninen tila on tosiaan myös varasto ja se on n. 7,5m2.
   Nyt jos jotain tekisimme toisin, suunnittelisimme ehdottomasti vilpolaan myös parven...laittakaa te harkintaan ;)

   Poista
 2. Saunominen on ihanaa, meilläkin panostetaan saunatiloihin. :) Kylpyhuoneesta tulee ovi terassille. Halusimme kuitenkin että saunatiloihin on kulku sisältä, joskus suunnittelin kyllä erillistäkin rakennusta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! :) Kulussa sisältä on myös valtavasti hyviä puolia. Onnea muuten rakennusluvasta :)

   Poista
 3. Saunominen on ihanaa ja pihasaunassa on sitä jotain. Kovasti odotellaan, että saadaan ensi kesäksi meidän pihasauna valmiiksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille saunominen on myös iso juttu ja erillisellä sisäänkäynnillä saadaan juuri tuota pihasaunan tuntua. Teillä tuo toinen sauna onkin rehellisesti pihasauna, ihanalta vaikuttaa!

   Poista
 4. Meillä tulossa erillinen saunarakennus ja siellä vielä parvikin. Tosin raksaaminen alkaa vasta keväällä. Meillekin erillinen puusauna oli juuri tuon saunaan menemisen suhteen ihan must. Kesämökin korvike. Ja tulossa myös seinän läpi lämmitettävä kiuas. Säilyy sauna roskattomana ja tunnelma vilpolassa/takkahuoneessa on hyvä kun aina on takkatuli kun saunoo. Hyvin samankaltaisia ideoita siis.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan hyvin samanlaisia ajatuksia! Mutta nyt olen kateellinen tuosta parvesta ;) se on isoin "voijosoltaisiintajuttulaittaa"-juttu, joka on tullut projektissa vastaan. Hei täytyypä tulla seuraamaan teidänkin projektia!

   Poista
 5. Olen kateellisena ihaillut noita puuritilöitä suihkuissa, varsinkin sen jälkeen kun budjettisyistä jouduin luopumaan hartsilattiasta kosteissa tiloissa. Harmi vain, että asia olisi pitänyt ottaa huomioon jo valuvaiheessa, joten nyt sitten jos haluaa jotain tuollaista tehdä, se pitää toteuttaa ikäänkuin mattona. Ehkä sitten seuraavaan. ;) Ja silloin erillinen pihasauna puukiukaalla on myös todennäköinen, tosin haluan mukavuussyistä kyllä myös talon sisälle edes pienen sähkösaunan pikaisiin saunomisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, hauskaa, kun itsekin olen jo huomannut asioita, joita tekisi hieman toisin "siihen seuraavaan taloon", vaikka vielä tavoitteena on, että tämä on se yksi ja ainoa ;) Olen alkanut ymmärtää, miksi kolmas talo on vasta täydellisin.

   Poista
 6. Hei!
  Minkälaisia kokemuksia teillä on siitä suihkun puuritilästä? Oliko onnistunut ratkaisu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Puuritilä oli ehdottomasti onnistunut ratkaisu ja on edelleen lähes kolmen vuoden (mihin tämä aika on lentänyt!) asumisen jälkeen yksi parhaita ratkaisuja talossa. Jalkatuntuma on vaan ihana. Täällä ritilästä lisää juttua: http://puutajakivea.blogspot.fi/2016/04/kylpyhuoneen-puuritilan-toteutus.html
   Suosittelen :)

   Poista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!