keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Miten kilpailuttaa talopakettitoimittajat?

Kas siinäpä kysymys, jonka vastaus on toivottavasti ”kuten me teimme”. Tapoja on varmasti monia, mutta avaanpa hieman, kuinka itse ratkaisimme välillä syvältäkin suolta tuntuvan pulman.

Kilpailutus, kuten niin moni muukin raksa-asia, jäi lähes täysin Mr Teen kontolle. Tarjouspyynnöt lähetimme marraskuussa 2013 ja lopullisen valinnan teimme tammikuussa 2014.

Tavoitteena moderni rapattu puutalo


Pohjapiirroksenhan teki Finnlamellin suunnittelija omasta luonnoksestamme. Koska budjetti ei tosiaan riittänyt varsinkin silmää miellyttävään kivitaloon, päädyimme ulkoa rapattavaan puutaloon. Modernin puutalon siitä tekee mielestämme pohjaratkaisu. Makuasioita, joita availen myöhemmissä teksteissä.

Näin toteutimme kilpailutuksen


1. Tarjouspyyntöjen lähettäminen
Lähetimme aluksi usealle talotoimittajalle pohjapiirrokset ja kysyimme, pystyisivätkö he toteuttamaan talomme vesikattovalmiiksi. Tuo kysymys lähinnä siksi, koska yhdellä sivulla on hyvin paljon ikkuna-alaa (täällä näet 3D-kuvat), mikä saattaa olla ongelma elementteinä toimitettavan talon osalta.

Positiivista oli, että kaikki vastasivat viestiimme! Muutama sanoi, ettei onnistu lainkaan tai ilman erikoiselementtejä. Toimittajien tarkentavien kysymysten jälkeen saimme tarjouksen kuudelta toimijalta: Siklatalot, Lappli-Talot, Herrala, Teri-Talot, Sami-talo ja Planiatalo. Kannustalolta on viimeisin viesti joulukuulta "palaamme pian tarjouksen osalta", mutta sitäpä yhä odotellaan.

2. Suurin työ: tarjousten sisältö samalle viivalle
Valmis pohjapiirros oli edellytys saada samansisältöiset tarjoukset. Toki toimittajat muokkasivat jonkin verran pohjapiirrosta omiin rakenteisiin sopivaksi. Suurin työ oli saada tarjoukset vertailukelpoisiksi. Vierestä seurasin, kuinka T naputteli ilta toisensa jälkeen tarjousten sisältöjä excel-pohjaan, jonka saimme vastaavalta mestariltamme. Hänelle jälleen suuri kiitos! Alla osviittaa excelistä murto-osan verran:
3. Finalistien valinta
Tarjousten läpikäymisen ja talotoimittajien tapaamisten jälkeen finalisteiksi valikoituivat Herrala, Teri-Talot ja Planiatalo. Näissä mm. hinta, toimituksen kattavuus, materiaalit sekä jossain määrin myös se kuuluisa mutu-tuntuma nousivat kokonaisuutena muita paremmiksi.

Ja voittajaksi suoriutui lopulta siis Planiatalo. Kerron pian, mikä teki Planiatalosta muita paremman.

Nyt nukkumaan ja odottamaan huomista, sillä edessä on suuri päivä: työt tontilla alkavat!

2 kommenttia:

  1. Hei! Tulin heti vastavierailulle :) Tosin nyt vain piipahtamassa, hieman myöhemmin täytyy tutustua tarkemmin sisältöön. Nopeasti katsottuna näyttää todella mielenkiintoiselta. Onnea projektiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun piipahdit, tervetuloa! Ja kiitos onnentoivotuksista, tänään projekti konkretisoitui entisestään, kun kaivuri pääsi vihdoin hommiin. Fiilikset on jossain epäuskoisen-odottavan-innostuneen-pelokkaan-hämmentyneen välimaastossa :) Ja blogisi on muuten loistava ja täynnä hyviä vinkkejä!

      Poista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!