torstai 10. huhtikuuta 2014

Talonrakentaminen – suunnittelua suunnittelun perään

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tämänhän tietää jokainen, mutta rajansa kaikella. Jos nimittäin aiot rakentaa talon, niin varaudu suunnittelemaan. Ja varaudu myös siihen, että kun yhdet suunnitelmat on tehty, teet pian toiset. Tai paremminkin ”teetät”. Ja sitä myöten ”maksat”.

Suunnittelun vaiheet ja järjestys

 
Kävimme syksyllä TaloTalojen suunnitteluillassa. Maistuvien tarjoilujen lisäksi ilta oli asiasisällöltään varsin hyvä. Parasta antia oli Cadpool Oy:n pitämä suunnittelun vaiheet -luento, jossa listattiin, mitä suunnitelmia talonrakennus vaatii ja missä järjestyksessä.
Suunnittelun vaiheet järjestyksessä ovat:
  • Pääsuunnittelu
  • Arkkitehtisuunnittelu
  • Rakennesuunnittelu
  • LVI-suunnittelu
  • Valaistussuunnittelu
  • Pihasuunnittelu
  • Sisustussuunnittelu
  • Sähkösuunnittelu
Sähkösuunnittelun sijainti viimeisenä hämmensi alkuun, mutta on erittäin perusteltua. Kun valaistus-, piha- ja sisustussuunnitelmat on tehty, on helppo iskeä pistorasiat sun muut oikeisiin paikkoihin eikä tarvita niitä kuuluisia jatkojohtoja jokaisiin joulu- tai pihan perän valoihin.

Suunnittelu on tarpeellista ja vaikka osan näistä voi tehdä itsekin (ainakin valaistussuunnittelu, sisustussuunnittelu), niin ammattilaisen tekemänä lopputulos voi olla ylikin hintansa väärti. Syy, miksi jutun alku kuulostaa hieman katkeralta on se, että eilen eteen tuli jälleen uusi, ja odottamaton, suunnitelma: perustussuunnittelu! Siis häh. Jos perustukset laitetaan siten, että talo saadaan kasattua päälle, tarvitseeko sitä varten tehdä vielä oma suunnitelmakin. Toimitussisällössä oli mainittu perustusten mittaohje, liittymädetaljit, kuormitustiedot sekä työpiirustukset. Ensikertalaisenahan olisi pitänyt tajuta, että perustussuunnitelma puuttuu. Pling pling, kuulen jo uuden tuhatlappusen katoavan tililtämme. Tarkemmat selvitykset osoittivat, että usein perustussuunnittelu kuuluu talopakettiin, mutta emmepä me sitä aikanaan osanneet kysellä.

Suunnittelun kustannukset


Tarjouspyyntöjen perusteella suurin osa suunnitelmista maksaa 1000-3000 euroa. Arkkitehtisuunnittelussa ei liene rajaa olemassa (itse maksoimme 2500 euroa), ja osa talopakettitoimijoista hyvittää suunnittelun loppulaskussa, jos työ tai tuotteet otetaan samasta paikasta. Messutarjouksia kannattaa hyödyntää! Lvi-suunnittelussa säästimme juuri messujen kautta noin 500 euroa. Cadpoolin mukaan suunnittelun kustannukset ovat 5-7% budjetista.

Me alamme nyt kartoittaa perustussuunnitelman tekijää, jotta saamme perustukset kilpailutettua. Ja hakusessa on vielä valaistus-, piha- ja sähkösuunnitelmien tekijät, joten vinkkejä suuntaan tai toiseen otetaan vastaan!

Suunnitelmallista loppuviikkoa!


p.s. pakko mainita, että verkkosivusuunnittelu ei kuulune Cadpoolin vahvuuksiin: etusivulla pyörivät ajankohtaiset uutiset toivottavat miellyttävää joulun aikaa, näin huhtikuussa :)
 

2 kommenttia:

  1. Tämäpä hyödyllinen teksti, täytyypä laittaa vinkit talteen. Ja hyödyntää niitä messutarjouksia - ensi viikonloppuna Raksamessuille!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Antoisia messuja! Ja tinkikää vielä tarjouksistakin, sen tässä on huomannut, että ihan kaikessa on ilmaa hinnoissa ;)

      Poista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!