sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Toimiva pohjapiirros: arkieteinen ja kodinhoitohuone

- Millainen on täydellinen kodinhoitohuone?


Kertokaa te, joilla sellainen on! Meille kun sellainen pitäisi nyt suunnitella.

Tässäpä arkieteisemme ja samalla käynti kodinhoitohuoneeseen.


Kodinhoitohuoneesta pääsee parin askelman kautta keittiöön. Ostokset on helppo tuoda, pyykkien kanssa sen sijaan joutuu hieman kiertämään. Neliöitä on 12,5. Pohjapiirros on jo lyöty lukkoon, mutta toiminnallisuudet ja sisustus uupuvat.

Mitä hyvään kodinhoitohuoneeseen tarvitaan?


Mitä on välttämättä oltava? Paljonko millekin tarvitaan tilaa ja mikä on turhinta turhaa?

Näitä olemme itse ajatelleet:

Arkieteiseen
 • kurasyöppö heti oven eteen
 • naulakko ja istuintila ovea vastapäätä
 
Kodinhoitohuoneeseen tulee ainakin:
 • pakastin (kyllä, jotta saamme keittiöön lisää tilaa)
 • pesukone ja kuivausrumpu (kuivaustilaa on aina liian vähän, joten laitetaan siis kaikki kuivausrumpuun ja siitä kaappiin)
 • pesuallas ikkunan eteen
 • kierrätyspiste (roskikset metallille, pahville, lasille)
 • laattalattia
 • tasoksi varmaankin edullinen puutaso (tässä säästetään mieluummin kuin keittiötasoissa)
Mietinnässä vielä:
 • Mihin pesukone ja kuivausrumpu? Lvi-suunnitelmassa ne ovat nyt oikealla seinustalla.
 • Pakastimen paikka: mahdollisimman lähelle keittiötä.
 • Pitäisikö ajatella ergonomisuutta ja laittaa pesukone ja rumpu vierekkäin, betonikorokkeen päälle? Vaiko perinteisesti päällekkäin?
 • Kaapistoista kysymme tarjousta ainakin tulevalta keittiötoimittajalta, mutta niissä voi varmaankin hyvin säästää ja hankkia halpaa…
 • Inhoamme silittämistä. Asiaa helpottaisi, jos silityslauta ja rauta olisivat heti käsillä. Mikä neuvoksi; kaapista aukeava lauta? Tai kuten alla, pöytä, jonka päällinen on silityslauta tai laatikosta aukeava lauta?
Ideoita silityslauta- ja naulakkoratkaisuun.
KUVAT: cathyhomestyle.com, livingstonekodit.fi, indulgy.com

Hakusessa hyviä vinkkejä sekä myös kaikki "ei ainakaan tätä" -vinkit ovat tervetulleita!

12 kommenttia:

 1. Tulevatko pyykkikorit tänne? Ne kannattaa laittaa vierekkäin tason alle. On paljon käytännöllisempi kuin korkea pyykkikaappi, näin lapsetkin voivat pienestä lähtien niitä käyttää. Myös itse inhoan pyykkiä pestessä ottaa pyykkejä korkealta. Enemmin kannattaa laittaa pesutorni, jos kaikki ei mahdu riviin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta pyykkikorien suhteen: muuten on riski, että pojat jättävät likavaatteet lattialle "kun ei koriin yletä" :D
   Alkuun yksi varma idea oli pyykkikuilu ylhäältä suoraan kodinhoitohuoneeseen. Pohjan puolesta se edelleen siihen menisi, mutta ollaan tod.näk. luovuttu ajatuksesta. Ideana ehkä hauskempi kuin käytännössä, ja pyykit pitää kuitenkin kantaa ylös...

   Poista
 2. Moikka,

  Meilläkin on mietinnässä arkieteisen ja kodinhoitohuoneen sisustat. Tosin meillä ne on kaksi eri tilaa. Arkieteisestä kuten myös kodinhoitohuoneesta jätettiin pois kurasyöppö, vaikka se alkuun suunnitelmissa olikin. Meillä ei ole lapsia, mutta kaksi koiraa löytyy. Totesimme että koirien pesu kurakeleillä hoituu kaikkein parhaiten kylpyhuoneessa, koska ainakin nämä meidän kaverit ravistelee itsensä vaikka vaan tassut pestäisiin. :) Kylpyhuoneen seinistä kura on helpompi pestä.

  Itselläni on huonoja kokemuksia tuollaisesta silityslautamekanismista, se ei vaan ollut toimiva systeemi. Ainakin paikka pitää suunnitella huolella, ettei aukea kulkuväylälle.

  Ja vielä viimeisenä muttei vähäisimpänä, itse suunnittelin mielestäni oikein mukavan kodinhoitohuoneen Ikean keittiösuunnitteluohjelmalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos vinkeistä! Silityslauta (ja yleensä silittäminen!) on jotenkin yksi niistä pakollisista pahoista, jotka vaan on oltava. Pitää tosiaan tässäkin siis tarkkaan miettiä, onko hyvältä kuulostava/näyttävä ajatus käytännössä sitten toimiva.

   Ja loistava vinkki tuo suunnitteluohjelman käyttö, kiitos! Se menee ehdottomasti 2do-listalle.

   Poista
 3. Hyvä idea tuo kierrätyspiste kodariin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mekin järkeilimme, sillä näin roinat ovat poissa silmistä keittiöstä ja pisteet saavat enemmän tilaa :)

   Poista
 4. Meille on tulossa sekä pyykkikuilu, että silitysrautamekanismi. Ensimmäisestä ei ole omakohtaisia kokemuksia, mutta toisesta en hevillä luovu! Mutta vaatii toimiakseen tosiaan sen, että paikka on suunniteltu hyvin. Kierrätyspiste kodariin on loistoidea! Täytyy laittaa korvan taakse.

  Toinen hyväksi havaittu suunnitteluohjelma on ilmainen sweet home 3D, jolla pystyy helposti suunnittelemaan kaikki huoneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suunnitteluohjelma-vinkistä, tämäkin suoraan 2do-listalle! Silitysrauta-/lautaongelmaa voisi jonkin verran helpottaa Tefalin uusi johdoton rauta, josta näin jossain lehdessä juuri mainoksen :)

   Ja kiva kun kommentoit, löysin teidänkin blogin!

   Poista
 5. kurasyöpöstä: olisi toimivampi muualla luin oven edessä..olisiko sille mahdollista saada joku oma soppi? Tai ovi ja viereiset tilat pitää ainakin muistaa suojata, pelkkä kurasyöppö ei ole kovin käytännöllinen. Tai ainakaan meillä ei toimi, vaan mennään kylppäriin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, itse olin ajatellut että juuri oven edessä on paras paikka, jotta kurakengät yms. saa samantien huuhdeltua. Mutta totta nuo suojaukset. Pitääpä vielä googlettaa ja pohtia :)

   Poista
 6. Kiva lueskella muiden tuumailuja näistä arkea toivottavasti helpottavista tiloista. Omaa uutta juuri muokkasimme ja toimintoja mietin. Oletko koenut suunnitelmanne toimiviksi? Terkuin Petra rauhalantilanelamaa.wordpress.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Petra! Kiva kun löysit lueskelemaan :) Kodinhoitohuone on kyllä ollut oikein toimiva siltä osin kun se on käytössä. Eli perus khh-toiminnot (pesutorni (tykkään kyllä nimenomaan tornista etenkin tilansäästönä), laatikosta tuleva silityslauta, tilava pesuallas, kaappitilat jne.) on osoittautuneet hyviksi, mutta arkieteiseksi ei tilaa vielä olla saatu. Ihan puhtaasti saamattomuuttamme. Sen takia esim. kurasyöppö on ollut tosi vähällä käytöllä. Mutta kunhan aktivoidutaan parin naulakon kiinnityksessä ja tilan raivauksessa, niin saadaan sekn hyöty irti. Eihän tässä olekaan ollut vasta kuin 10 kk aikaa...

   Pohjasta poiketen, kuvassa siis, laitettiinkin kaapit vastakkaisille seinustoille, mikä toi paljon enemmän kaappitilaa ja avaruuttakin. Minulla taitaa olla vieläkin koko khh esittelemättä, huoh, voisin kopsata tuon edellisen kappaleen vikan lauseen. Eihän tässä olekaan ollut...
   Täytyypä kurkata teidän suunnitelmia!

   Poista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!