sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Tarvitaanko keittiössä kuivauskaappia?

Ehdottomasti KYLLÄ, jos riskinä on, että alle 2 kuukautta käytössä ollut AEG-astianpesukone hajoaa, ja astiat on tiskattava käsin parin viikon ajan. Jos tiskikone puolestaan käy ja kukkuu, ei ainakaan meidän taloudessa kuivauskaapille ole tarvetta. Useimmat astiathan pestään koneessa, ja ne vähäiset käsin tiskattavat on helppo kuivata vaikka liinan päällä. Meillä kuivauskaappi on aiemmissa kodeissa muodostunut enemmänkin ”kun-en-tiedä-mihin-tämän-laitan-niin-vaikka-nyt-sitten-tänne”-kaapiksi.

Me laskimme tuon kakkosvaihtoehdon varaan, että meillä on uusi, toimiva astianpesukone, ja jätimme kuivauskaapin kokonaan keittiösuunnittelusta pois. No arvaatte varmaan, miten kävi; niinhän se AEG sanoi sopimuksensa irti, vain noin 1,5kk muuton jäkeen!

Tältä meillä näyttää keittiössä tällä hetkellä.
Mieluummin vuoraisin astioilla astianpesukoneen kuin tason sen yläpuolella.


Kone toimi oikein hyvin, kunnes viikko sitten se alkoi pestä astiat vain kylmällä vedellä. Googlettaessa sama vika löytyi yllättävän monesta samaista AEG Favorit -tiskikonetta koskevasta keskustelusta. Korjaaja epäili, että kone olisi jo alkujaan ollut jotenkin viallinen. Varaosien pitäisi tulla viikon sisällä, ja huoltomiehen toivottavasti takaisin mitä pikimmiten, ainakin yritin luoda hänelle parhaimman ”sääli-kotiäitiä-ja-pelasta-perherauha”-katseeni.

Tarvitaanko keittiössä kaksi tiskiallasta?


Tämä kysymys painii samassa sarjassa otsikon kanssa. Nykyisin varmaan useimmat laittavat vain yhden ison altaan, siinä kun on helppo pestä ne vähät käsin tiskattavat, kuten paistinpannut tai vaikka uuninpellit. Niin laitoimme mekin. Tähän asti se ajoi asiansa enemmän kuin hyvin, mutta pesepä kerralla iso määrä astioita, monta kertaa päivässä, ilman erillistä huuhteluallasta.

Aikanaan Ranskassa vaihdossa ollessani isäntäperhe ei halunnut tiskikonetta, sillä yhteinen tiskaushetki oli vanhempien tapa vaihtaa rauhassa päivän kuulumiset. Vaan yhdellä altaalla tiskivuoroa ei voi edes jakaa.

No toisaalta, jos elämän suurin murhe on takuuaikana hajonnut tiskikone, niin asiat ovat aika hyvin.

14 kommenttia:

 1. Meillekkään ei laitettu tiskikaappia, koska ei tullut yläkaappeja ollenkaan. Toki sellaisen saisi nykyään kuulema laatikkoonkin, mutta meinattiin pärjätä kokonaan ilman. Nykyinen on just sellainen tuttipullojen säilytyspaikka, josta tavarat lentää silmille kun oven avaa. Aargh. Meillä ei ole tiskikoneen kanssa onneksi kaikki munat yhdessä korissa, koska tiskikoneita tulee kaksi. Aika epätodennäköistä että molemmat hajoaisi yhtäaikaa! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin mietittiin alkuun kahta konetta, tai siis T mietti ja minä tyrmäsin :) tosin ei toinen olisi mahtunutkaan. Teillä väkeä on jo sen verran, että yksi koneellinen täyttyy nopeasti, joten toimii varmaankin hyvin. Ja kun otatte koneet kahta eri merkkiä, riski ehkä minimoitu entisestään ;D

   Poista
 2. Vinkkiviitonen, jonka eräs tuttava kerran vinkkasi kun hänen tiskikone hajosi ja työtasotilaa ei käytännössä ollut. Eikä tiskikaappia... Hän käytti tiskikonetta kuivauskaappina, eli puhtaat astiat koneen ritilöille kuivumaan. Säästyy kummasti tasotilaa.

  Pidetään peukkuja, että saatte tiskikoneen pian kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vitsit, mielettömän hyvä idea! Eipä käynyt mielessäkään, vaikka siinähän se nenän edessä nököttää, kiitos vinkistä :)

   Poista
 3. Hyvä idis Hertalta!
  Olen siitä outo, ettei mulla ole konetta lainkaan. Kaks aikuista, liian hidas kierto. Tuli esiin pojan armeija-aikana. Kuivauskaappi mulla olis vaikka olis konekin. Ei koneessa ihan kaikkea voi pestä. Tyhjennän kaapin aina ennen uutta tiskiä.
  Mulla on Ikean kuivauskaappi. Sanoisin, että parannettu versio perinteisestä. Ruotsalaisethan ei kuivauskaappia käytä (suomalainen kotitalousopettaja Maiju Gebhard kehitteli aikanaan). Tässä versiossa lautashylly on ylhäällä ja sileä taso alhaalla, alimmaisena metallitarjotin kerää tippuveden. Ylähyllyllylle ois vaikeampi laittaa ja ottaa pieniä kuppeja. Lautasen laittamista varten ei tartte kurkotella niin kauas.
  Entäs sitten yks vai kaks allasta? Mulla on nyt puoltoista. Menin vähän halpaan, kun siihen puolikkaaseen sai kaikenlaisia lisäosia, kivoja sinänsä, muttei siinä huuhtele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahden taloudessa ilman konetta voi pärjätäkin, mutta silti nostan sinulle hattua, sillä kyllä tuo tiskaaminen tässä viikon jälkeen jo tympii. Ja näinhän se menee, että tottumiskysymyksiä varmaan suurin osa tarpeista on, koneet ja kaapit ja altaat, onneksi siis vaihtoehtoja nykyään on!

   Poista
 4. Tässäpä tuli aihe, minkä olin kokonaan unohtanut eli tiskikaapin. Nyt vain pohtimaan tarvitaanko vai ei tarvita. Jos tarvitaan niin ehdottomasti semmoinen, missä on vain pelkästään sileä taso (lautashylly mielestäni aivan turha) ja sileän tason alle tippakaukalo. Mutta tsemppiä tiskaukseen, toivottavasti osat tulevat pian. Ja hirmu hyvä vinkki laittaa astiat koneeseen kuivamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsempit sinne puolestaan pohtimiseen :) Hertan vinkki oli kyllä kullanarvoinen; tiskaaminen sujui tänään suorastaan tanssahdellen, kun ei tarvinnut pieneen tilaan asetella astioita kuivumaan. Jospa jättäisimmekin tiskikoneen korjaamatta ja käyttäisimme sitä kuivauskaappina...! Juu ei kuitenkaan, toivotan kyllä korjaajan ja osat tervetulleeksi, ja mitä pikemmin, sen parempi.

   Poista
 5. Eli samat pohdinnat itse kullakin ollut! Me päädyttiin lopulta siihen, että otetaan kuivauskaappi juuri sen takia että on joku paikka minne tunkea ne "en-tiedä-mihin-tämän-laitan"-astiat :) Muistaakseni se on juuri sellainen, missä ei ole sitä turhaa lautashyllyä.

  Tiskialtaitaden määrää arvoimme myös ja päädyimme työtilan maksimoinnin vuoksi yhteen isompaan, missä on kuitenkin se pieni kaatoaukko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilläpä on siis kuivaustila kunnossa myös siinä tapauksessa, jos kone hajoaa, mutta huuhtelun kanssa tulee ongelma sielläkin :D

   Hauska tosiaan, että kaikki raksaajat käyvät aika lailla samat pohdinnat läpi :)

   Poista
 6. Harmillista, että teillä on pesukone sanonut sopimuksen irti.
  Meillä kuivauskaappi on myös se paikka, joka kerää kaikkea turhaa ja josta en yhtään tykkää. Uuteen tuleekin yksi hylly ja tippakaukalo muutamia käsintiskattavia varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivauskaapin käyttötarkoituksesta meillä kertonee se, että ensimmäisessä raksaprojektin isossa muutossa löysin sieltä parikin asiaa, joita en muistanut meillä olleenkaan, tosin enpä ollut niitä kaivannutkaan :) Yhden hyllyn taktiikka toimii varmasti hyvin.

   Poista
 7. Meillä myös jäi kuivauskaappi pois, ihan samanlainen kadonneiden mainosmuovimukien hautausmaa se olin edellisessä asunnossa kuin kaikilla muillakin :D Edellisen kesän viinimarjamehupullot, x määrä muovikansia joista ei tiedä mihin ne kuuluu, se hassu kiemurainen pilli, lääkemittakipot ja termosmuki joutuvat uudessa kodissa sopeutumaan johonkin muuhun sijaintiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa :D 3/5 noista tunnistan täsmälleen meidänkin edellisten kuivauskaappien sisällöiksi! Universaali ilmiö.

   Poista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!