perjantai 27. kesäkuuta 2014

Pohjapiirros: Onko olohuoneessa oltava televisio?

Ei, sanoin vielä kuukausi sitten.
Alkuperäisenä ajatuksena oli, että olohuone säilyy teeveettömänä seurustelutilana ja ohjelmat katsotaan mediahuoneessa. Ajatuksesta voit lukea enemmän täällä >>

Enää en ole asiasta ollenkaan niin varma. Olohuoneen, ruokailutilan ja keittiön muodostama kokonaisuus on aika lailla kotimme sydän.

Olohuone vasemmalla, ruokailutila takan jälkeen,
keittiö alkaa siitä, mihin kuva loppuu.


Korkeista ikkunoista avautuu näkymä kahdelle järvelle, ja tila on suunniteltu niin, että siinä on mukava istua niin syödessä, seurustellessa, itsekseen lukiessa tai vain aikaa viettäessä. Etenkin tuota viimeistä kohtaa säestää meillä valitettavan usein televisio. Onko siis täysin järjetöntä piilottaa tv erilliseen (ja pieneen!) huoneeseen ja lopulta huomata, että koko perhe istuu illat tuossa huoneessa, ilman sitä hienoa näkymää, johon tontissa ihastuimme ja josta myös maksoimme.
No on.

Kuten ssisustusuunnittelutapaamisessa Helena Karihtala totesi: koti tehdään itseään, ei vieraita varten. Täten päätin tässä ja nyt: emme riskeeraa kotimme parhaan, näyttävimmän ja viihtyisimmän tilan jäämistä käyttämättömäksi. Tervetuloa televisio!

Korkea tila: näyttävä, mutta haastava


Olohuoneen huonekorkeus on 3 metriä. Kuvan lisätystä seinästä keittiön niemekkeeseen asti tila on ylös asti auki, keittiö jälleen 3 metriä. Korkea tila on näyttävä, ja sen ehdottomasti halusimme, mutta haastettakin tulee. Valaistus on suunniteltava tarkkaan, sillä kovin usein ei kattoon sijoitettuja lamppuja vaihdeta. Lisäksi mietimme, pitääkö tilan mahdollinen kaikuminen huomioida jo nyt.

Tulisija tuo tunnelman


Olohuoneen reunaan tulee kamiina. Kamiinan paikan suunnittelimme (no joo myönnän, Mr T suunnitteli) niin, että se näkyy ensimmäisenä tultaessa eteisestä olohuoneeseen. Olohuone on 40 cm sisääntuloa alempana, mikä korostaa entisestään tulisijan roolia. Sekä maisemaa.

Miksi kamiina eikä takka?


Halusimme ehdottomasti elävää tulta, mutta koska maalämpötalossa tulen ei tarvitse lämmittää, päädyimme kamiinaan. Osittain myös kustannussyistä. Tosin haaveissamme oleva tanskalainen Rais Q 20 kamiina ei ole läheskään halvimmasta päästä. Keskeisellä paikalla kolmeen suuntaan avautuminen on ehdoton edellytys. Vinkkejä vastaavista, mutta edullisemmista, otetaan mielellään vastaan!


Rais Q 20. Kuva: deanforge.co.uk

Saako hormi näkyä?


Toki, mutta oleellisempaa on, saako hormi hallita näkymää. Kamiinaan tulee teräshormi. Jos hormi viedään katosta läpi, tulee sille pituutta noin 5 metriä. Kun itse kamiina on alle 2 metriä, viekö hormi liikaa huomiota?

Sisustussuunnittelijamme ehdotti, että hormi vietäisiin seinästä läpi ulkotakan hormiin. Ulkotakka saa kuitenkin näillä näkymin odottaa pari vuotta (ihan rehellisesti budjettisyistä), joten ei onnistu ei. Hormin värillä voi tietysti hieman vaikuttaa, mutta ehkä tässäkin pätee sisustajan sääntö: jos et voi piilottaa, korosta.

Pohdittavana on siis:
  • Tuleeko olohuoneeseen tv? Äh, sen ratkaisin jo, tulee, piste.
  • Pitääkö kaikuminen estää akustiikkalevyillä tms?
  • Mistä kamiina?
  • Hormi: näkymättömämpi valkoinen, korostettu musta vai konkurssi ulkotakan myötä, jolloin hormin saa piiloon?

Valintoja täynnä tämä rakentaminen.

Pohjapiirros-välilehdellä>> näet olohuone-ruokailutilan pohjapiirroksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!