torstai 13. maaliskuuta 2014

Rakennusmessut

Raksamessuja siellä, raksamessuja täällä, raksamessuja säällä kuin säällä


Tässähän tuntee itsensä pian ammattilaiseksi. Ei todellakaan (vielä) rakentamisen, mutta rakennusmessuilun ammattilaiseksi. Tai oikeammin vain Mr T voi sanoa näin, itse kun olen vastuuntuntoisena äitinä skipannut muutamat lastenhoitohaasteisiin vedoten. Mutta Teellä alan messuja on lyhyessä ajassa kertynyt jo puolisen tusinaa.

Jossain vaiheessa viime syksyä T pyysi ottamaan kalenterin esiin. ”Laitapa ylös rakennusmessut siellä, rakennusmessut täällä, rakennusmessut lähellä, rakennusmessut kaukana”. Tältä se minusta kuulosti, ja yhtäkkiä huomasin kalenterin viikonloppujen täyttyneen tiesminkäkaupungin messuilla. Olin jotenkin kuvitellut, että yksi messukäynti riittäisi, niinhän se riitti aikanaan häitäkin suunnitellessa (kyllä, myönnän käyneeni häämessuilla…), ja ei kai esimerkiksi matkamessujakaan joka kuukausi järjestetä. Mutta kappas, laitapa Googleen hakusana ”rakennusmessut” ja lista on loputon.

Joka vaiheelle oma rakennusmessukäynti


Mutta, jälleen kerran, myönnän Teen olleen oikeassa. Pakko lisätä, että tuo ”jälleen kerran” koskee tätä rakennusprojektia, josta Teellä on päävastuu ;)

Rakentaminen kun on hiukan pitempi ja kalliimpi projekti kuin matkan, ja ainakin meille myös häiden, suunnittelu, joten oma messukäynti projektin eri vaiheissa on mitä perustelluinta. Ensimmäisillä messuilla, kun vielä mietimme talotoimittajaa, emme kovin intensiivisesti panostaneet vaikkapa lattialämmitysfirmoihin, jotka puolestaan olivat yksi viime viikonlopun messujen ajankohtaisinta antia. Huomio siis talonrakentajat! Nyt jo kokemuksesta voin sanoa, että käykää messuilla ja jutelkaa toimijoiden kanssa. Haastakaa, esittäkää tyhmiä, kuunnelkaa ja vertailkaa. Avoimin mielin ja muistilehtiöin voitte saada korvaamattomia vinkkejä ja isojakin säästöjä.


Koska T on paljon enemmän kartalla projektistamme ja rakentamisesta, itse olen tyytynyt messuilla lähinnä statistin ja vaunujen työntäjän rooliin. Silti jo pelkästään kuuntelemalla olen oppinut älyttömän paljon. Käsi ylös, kuinka moni, rakentaja tai ei-rakentaja tietää vaikkapa sen, miten yläkerran suihkusta saa saman tien valuttamatta lämmintä vettä. Minäpä tiedän, sillä sunnuntaina Lahden Raksassa Oilonin edustaja sen meille kertoi.

Näytteilleasettajat, panostakaa edustajiin (pätee muutenkin kuin raksamessuilla)


Viime sunnuntain Lahden Raksa sen taas näytti: osastojen edustajia on ihan joka lähtöön. Yliaktiiviset yhteydenotto-, ups, anteeksi arvontalomakkeen tyrkyttäjät kierrämme kaukaa, jos aihe ei liippaa läheltäkään ajankohtaisuudellaan. Väsyneitä vetäytyjiä ei tee edes mieli herätellä pöytiensä takaa, kun taas ujot hissukat ovat niitä melkein pahimpia. Ei ole ajankäytöllisesti kovin motivoivaa joutua itse johdattelemaan keskustelua osastolla.

Onneksi näilläkin rakennusmessuilla suurin osa oli asiansa osaavia asiantuntijoita, joilta saimme jälleen tukun hyviä vinkkejä. Näitä vinkkejä rakentamisen osa-alueista jaamme seuraavissa kirjoituksissa, sillä jos jotain olen tähän mennessä ymmärtänyt, niin sen, että kanssarakentajien vinkit ovat kultaakin kalliimpia. Ensimmäisenä osa-alueena on luvassa juttua maalämmöstä.

Ainiin, yksi sunnuntain raksamessujen ehdotonta antia oli Lujabetonilta saatu Plaston betoniauto kotiin jääneelle Pee Ykköselle.Voitte arvata pojan ilmeen messutuliaisen saatuaan. Kiitos Lujabetonin pojat!


Pakkasia odotellessa, konkreettisia vinkkejä luvassa pian!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!