sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Pohjapiirros: yläkerran lastenhuoneet ja wc:t

Blogin Pohjapiirros-välilehdellä talomme on näyttänyt kovin vaillinaiselta jo pitemmän aikaa. Pohjapiirros on luonnollisesti ollut tiedossa jo pitkään, onhan talossa jo sisätyöt käynnissä. Alkuperäinen ajatus oli esitellä pohja huone kerrallaan, jotta saamme tarvittaessa hyviä vinkkejä huoneisiin, mutta paha niistä vinkeistä on ottaa opiksi enää sitten, kun talo on valmis! Jotenka eteenpäin, kuten mummokin lumessa sanoi. Tässä yläkerran loput huoneet: lastenhuoneet, wc:t ja kylpyhuone.Puuta ja kiveä -raksablogin yläkerran makuuhuoneet ja vessat
Yläkerran makuuhuoneet ja wc:t. Kuvasta puuttuvat portaat ja kulku huoneisiin :)

Lastenhuone on tarkoitettu lapsille


Meillä on muuttohetkellä 4- ja 1,5-vuotiaat pojat. Jos emme halua olla koko ajan kieltämässä, valvomassa ja siivoamassa, on sisustuslehtien harmoniset lastenhuoneidyllit jossain määrin unohdettava ainakin muutamiksi vuosiksi. Tämä ei tietenkään tarkoita, että lastenhuoneiden pitäisi olla tylsiä! Nyt siis kaikki esimerkit avuksi, miten tehdä lastenhuoneista mieluisat niin vanhempien silmälle kuin lasten leikeille.

Kun pojat kasvavat, he saavat molemmat omat huoneensa, mutta vielä useamman vuoden toinen makuuhuone on pääosin nukkumista ja toinen leikkimistä varten.

Lasten makuuhuoneen tärkein tavoite...on nukkuminen. Nukkuminen omassa huoneessa, omissa sängyissä, omassa rauhassa (viimeisen voisi vaihtaa "vanhemmat lapsilta rauhassa"). Viimeinen vuosi on meillä ollut nukkumisjärjestelyjen hulabaloota. Samassa huoneessa, jopa samassa sängyssä, on nukkunut vaihtelevasti 2-4 henkilöä. Olemme perustelleet tätä Mr Teen kanssa sillä, että ensin oli pikkuveljen syntymä, sitten muutto ja taas muutto ja pian vielä yksi muutto ennen oman kodin valmistumista. Vaan sinne tehdäänkin sellainen makuuhuone lapsille, että nukkumista suorastaan odottaa! Niin varmaan, tiedän jo aika monen ajattelevan, mutta unelmissa on hyvä elää.

En muista, mistä lehdestä seuraavan kuvan kerran nappasin, mutta minusta idea oli ihana! Lapset samassa sängyssä kuin isossa pinnasängyssä.

Puuta ja kiveä: Iso pinnasänky mahdollisesti lastenhuoneen sängyksi.
Kuva otettu jostain sisustuslehdestä.

Meillä ongelma taitaisi olla se, että pojat pyörivät yön aikana 360 astetta, joten turva toisesta muuttuisi ehkä häiriöksi. Sitäpaitsi Pee 1 on jo ilmoittanut haluavansa kerrossängyn, koska parhaalla kaverillakin on. Lastenhuoneet ovat kooltaan noin 9m2, joten kerrossänky on ihan hyvä ratkaisu jo tilankin puolesta. Vaan siitäkin olisi kiva tehdä hieman erilainen. Miten olisi esimerkiksi joku näistä:

Lastenhuoneen kerrossänky voi myös olla hauska.
Kuvat täältä: ylhäällä 1 ja 2, ylhäällä 3, alhaalla

Lasten leikkihuoneessa leikitään


Koska toinen huone sisustetaan nimenomaan leikkimistä varten, siksi mielestäni siellä pitää olla:
 • tarpeeksi tilaa leikkiä
 • leluja luonnollisesti, mutta samalla
 • tarpeeksi tilaa mielikuvitukselle
 • ei liian arkoja materiaaleja
Esimerkiksi seuraavat olisivat kivoja ideoita, 9 neliöön ideat pitääkin saada seinille:

Ota lastenhuoneen seinät hyötykäyttöön
Kuvat täältä: kiipeilyseinä, puolapuut, piirtoseinä Jyväskylän Asuntomessuilta.
Näistä voi olla kahta mieltä. "Ihanaa, lapset saavat kiipeillä ja piirtää seinään ihan luvallisesti!" tai "Sieltä ne tippuvat ja loukkaantuvat ja luulevat pian, että joka seinään voi piirtää." Itse kuulun vielä tuohon ensimmäiseen ajattelutapaan, katsotaan vuosi muuton jälkeen, jos nämä toteutuvat...

Yläkerran vessat ja kylppäri


Jotta koko perhe ei taistele aamulla samoista vessavuoroista, on ylhäällä vessoja kaksi: omansa vanhemmille ja pojille. Näitä yhdistää suihku. Suihkutilaa pienennettiin, jotta vessoja saatiin isommiksi, sillä yllättävän paljon niihinkin kertyy tavaraa ja säilytystilalle on tarvetta.


Ideointi on kivaa, saa nähdä, mikä kaikki päätyy lopulliseen kotiin!

4 kommenttia:

 1. Ostin meidän pienemmille Ikean Kura-sängyt, joista tuunaan seuraavan parin kuukauden aikana jotain ihanaa. Kurassa on se kiva, että sen saa käännettyä kahteen suuntaan eli meillä kolmevuotias nukkuu aluksi matalalla ja viisivuotias taas parvella. Kolmevuotiaan sängynkin voi sitten jossain vaiheessa kääntää parvimalliksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netissä törmäsinkin KURAsta muunneltuihin ideoihin: sänky taipuu moneksi! Odotan siis innolla, mitä keksit niistä, kuvia varmaan tulossa :)

   Lastenhuoneessa on se hyvä juttu, että voi irrotella reilustikin, kattona mielikuvitus ja tuunaustaidot :)

   Poista
 2. Kivoja ideoita lastenhuoneisiin! Painiskelen itse sen päätöksen kanssa, laitammeko pojat jo nyt omiin huoneisiin, vai yhteiseen. Kuopus edelleen huutaa öisin melko usein, mutta esikoisella on yllättävän hyvät unenlahjat. Monesta paikasta olen lukenut, että yhdessä nukkuminen tuo pienille turvaa. Taidetaan siis meilläkin päätyä leikki- ja nukkumishuoneisiin.

  Monet kerrossänkytuunaukset on kyllä ihan huippuja! Minkähän ikäisen yläsänkyyn uskaltaa laittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erillisessä leikki- ja makuuhuoneessa on myös se hyvä puoli, että leikit voi joskus jättää odottamaan seuraavaa päivää, aina ei tarvitse siivota kaikkea kesken olevaa nukkumaan mennessä. Meillä ystäväpiirissä moni nelivuotias nukkuu jo yläsängyssä, mutta kai se riippuu aika paljon lapsesta. Täällä on muuten hyvää pohdintaa kerrossänkyyn liittyen: http://reppuli.com/kerrossanky-suositukset/

   Tuon luettua aloin enemmänkin kallistua esim. tuohon leikkimökkikerrossänkyyn, josta riski tippua olisi varmaan pienempi. Tähän asti kun olen miettinyt kerrossänkyä vain kätevyyden ja tilansäästön kannalta :)

   Poista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!