torstai 10. heinäkuuta 2014

Saako rakentaja lomailla?

Tämän tekstin kirjoitan nyt puhdistaakseni omatuntomme. Toiveena on tietysti lukuisia kommentteja, joissa vakuutellaan, "oikein teitte, kun lomailitte", "kyllä raksa pärjää hetken ilman rakennuttajiaankin", "nythän teillä on uutta energiaa rakentaa" jne.

Fyysisesti lomalla, henkisesti raksalla


Vietimme juuri 10 päivää Ranskassa. Matka varattiin viime kesänä, jolloin raksa-aikataulut eivät olleet tarkemmin tiedossa. Näin jälkikäteen ajateltuna loma osui sekä hyvään että huonoon kohtaan. Hyvään siksi, että talopaketti tulee vasta loppukuusta, huonoon siksi, että omasta panoksesta olisi ollut apua perustusten teossa. Työt kyllä etenivät lomaillessammekin, mistä erityiskiitos loistaville tekijöille ja erinomaiselle vastaavalle mestarillemme. Mutta kyllähän siinä omatunto kolkutti, kun itselle suurin ponnistus oli aamulenkki patisserien kautta tuoreita croissantteja hakemaan, ja samalla tiesi poikien painavan työmaalla aikaista aamua ja myöhäistä iltaa. Meillä illat venyivät lähinnä viinin ja juustojen takia.

Mr Teestä kyllä huomasi, että ajatukset olivat usein Villa HTI:ssä. Loppulomaa kohden puhelimessa ja sähköpostissa vietetty aika kasvoi, ja muutama akuutti ongelmakin tuli Teen ratkaistavaksi. Vaan loistavasti muuten ratkaisi, etänäkin. Huomasin jälleen, kuinka erinomaisissa käsissä projektinjohtomme on!


Pakollinen lomakuva.
Tulikohan sittenkin suunniteltua liian pieni talo...

Rehellinen tunnustus, kehtaanko sanoa


Minä nautin lomasta.
Myönnän, äsken kuvailemani omantunnonkolkutukset osuvat enemmän Teehen kuin minuun. Itsellenihän nuo 10 päivää olivat todellista lomaa arjesta. Viimeisen kuukauden olen ollut pitkälti yksinhuoltajana, kun T on suunnannut suoraan töistä tontille, jossa ensimmäinen lomaviikkokin kului aamusta iltaan. Näin sen kuuluukin olla, minä hoidan kodin, kun T hoitaa meille kodin, joten en missään nimessä valita osaani. Mutta senpä takia viikko oli todellinen loma minulle: Pee 1 meni muiden lasten mukana, hyvä kun poikaa päivisin näkikään, ja Pee 2 löysi lattianrajasta uusia virikkeitä ja leikittäjiä. Ja koko viikon meitä oli tarvittaessa kaksi käsiparia.

Ja nyt podenkin huonoa omaatuntoa siitä, että en potenut huonoa omaatuntoa raksasta.

Poissa silmistä, poissa mielestä


Selitykseni on se, että itse olen ollut vain kahdesti apuna tontilla. Ja koska luotan 100 prosenttisesti Teehen hankinnoissa ja koordinoinnissa, olen päässyt raksan osalta tooooodella helpolla. Mieli ja ajatukset on vaikea kääntää sinne, mistä ei ole täysin realistista kuvaa. Asia korjaantuu onneksi hetkeksi huomenna, kun pääsen mukaan hommiin.


Mutta takaisin otsikon kysymykseen, saako rakentaja lomailla. Hyvät tekijät ovat kaiken a ja o. Jos luotat siihen, että hommat hoituvat, niin loma raksan lomassa tekee ihan varmasti hyvää. Ainakin meille teki.

Aurinkoisia päiviä! Raksailijoille ja lomailijoille.

2 kommenttia:

 1. Vastakysymys. Miksi ei voisi lomailla? Jos perustukset tekee joku muu ja talopakettikin tulee valmiiksi pystytettynä eikä runkoa kasata itse niin mikäs siinä on lomaillessa :) 50% rakennustöistä on tuossavaiheessa jo tehty itse koskematta vasaraankaan. ITse en kehtaisi sanoa olevani rakentaja siinävaiheessa mutta rakennuttaja kyllä ja ne hommathan voi tehdä vaikka toiseltapuolelta maailmaa tarvittaessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, harvinaisen oikeassa olet :)
   Perustukset teemme tosin osittain talkoona itse apuna, joten nopeammin ne olisi tullut tehtyä, jos olisimme nuo 10 päivää paikalla olleet. Mutta tärkeintähän on, että perustukset ovat valmiit, kun talopaketti tulee.

   Poista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!