maanantai 28. maaliskuuta 2016

Ehkä paras ratkaisu talossa

Kävimme tänään saunassa. Kun Tee ja pojat lähtivät jo sisälle, jäin hetkeksi nauttimaan jälkilöylyistä itsekseni. Luksusta. Suihkussa tuli mieleen, etten ole muistanut lainkaan kirjoittaa yhdestä aivan parhaimmista ratkaisuista talossa; saunan suihkutilan puuritilästä.


Puuritilä jalkojen alla suihkussa rauhoittaa.

Ihastuimme ajatukseen puuritilästä jo talon suunnitteluvaiheessa, kun Tee näki sattumalta jossain kuvan toteutuksesta. Ajatus puusta jalkojen alla suihkussa ollessa tuntui sen jälkeen täysin vastustamattomalta ja niin mökkisaunamaiseen tunnelmaamme sopivalta, että toteutettavahan se oli.
  
Toteutus on itse asiassa yksinkertaista. Valun yhteydessä ritilän kohdalle tehtiin syvennys, jonne lattiakaivo tuli. Puuritilän teki timpurimme. Materiaali on samaa kuin saunan lauteet, eli Tikkurilan mustalla Supi saunavahalla käsiteltyä haapaa, vain kapeampana.

Ja tuntuuhan se upealta jalan alla; lämpimämmältä, pehmeämmältä ja tunnelmalliselta. Suosittelen.

18 kommenttia:

 1. Tämä on todella kaunis! Itse ihastuin vastaavaan ratkaisuun Hyvinkään (ehkä?) asuntomessuilla, kun kylpyhuoneen läpi meni vastaavasti toteutettu "polku". Omaan kotiimme ratkaisu ei päätynyt, mutta varvastuntumaa rakastavana uskon että tämä on todella hyvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja varpaat tosiaan tykkäävät kovasti :)
   Me bongattiin varmaankin sama toteutus pari vuotta sitten asuntomessuilla, oli ihan hauska nähdä ajatus silloin livenäkin. Muistelisin vain, että esittelijä puhui silloin ratkaisun olevan jotenkin kovin monimutkainen, mutta tämä oli tosiaan hyvin yksinkertainen toteuttaa, kun sen tiesi jo valuvaiheessa.

   Poista
 2. Kiva ratkaisu! Pitääkö paremmin vedetkin kohdillaan? Miten putsaaminen? Onko ollut työlästä? Meillähän toteutetaan vähän samalla idealla meidän kurasyöppö. Eli valussa Vaan syvennys ja päälle kuramatto. Kiva postausidea Tämä! Toivottavasti muutkin jo muuttaneet esittelisivät parhaat oivalluksensa näin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itse asiassa nyt kun mainitsit, niin totta, vedet tosiaan valuvat sujuvammin puuritilän aukoista ilman, että jäävät lattialle oikeastaan yhtään lainehtimaan, eli siinäkin mielessä hyvä ratkaisu!

   Poista
 3. Onpa hieno!
  Me ollaan mietitty sellaista valmista rullalautamattoa (nimi ei muistissa), josta siis saa ostaa sopivan pätkän. Tuo olis hieno ratkaisu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja suosittelen! Pehmentää kyllä niin tunnelmaa kuin ihan konkreettisesti tuntumaa.

   Poista
 4. Tosi kiva idea! Pienillä asioilla saa lisää asuinmukavuutta ja ilmettä, kun vain hoksaa ne suunnitteluvaiheessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Ja kun aikaisin miettii, ei toteutus tosiaan vaadi isoja lisämutkia :)

   Poista
 5. Tosi hyvä idea! pystyn hyvin kuvittelemaan varvastuntuman ja oikeesti kuinka ihanalta se tuntuu. Tärkeitä asioita ja ihana että saitte toteutukseen :)
  Meillä yksi varvastuntuma/jalkatuntuma toteutus on pikkusuihkun jokikivilattia. Aina haaveillut siitä että saa suihkutella pienten pyöreiden kivien päällä ja nyt se toteutui. Jalkapohjatuntuma on ihana myös tässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, varmasti on! Sehän on kuin rannalla kävelisi, suihkun voi kuvitella olevan meri siinä vieressä :) Pienet suuret asiat tuo arjen luksusta.
   Jännä muuten, miten mielikuvilla on vaikutusta. Aloin heti melkein tuntemaan kivet jalkojen alla, ja nyt tuli suuri kesäkaipuu. Onneksi sitä kohti mennään!

   Poista
 6. Onko ritilä tehty osista että on helppo suihkuttaa ja nostaa kuivamaan käytön jälkeen? Mietin puhdistuksen ja huollon kannalta. Saippuavesi jos jää lillumaan puuta vasten hetkeksi niin puu kärsii/limottuu vaikka olisi käsiteltykin. Tuntuma jalkapohjiin on varmasti ihana! -Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Johanna! Hyvä ja tärkeä huomio!
   Ritilän saa kyllä nostettua, vaikka yhdessä osassa onkin, mutta harvoin sen nostamme kuivumaan. Lastalla saa vedet pois pinnalta ja fiksu timpurimme teki alle muoviset korotuspalat, jotka pitävät ritilän kaadot huomioiden vaakatasossa ja samalla pois lattia- (ja vesi)kosketuksesta. Näin ritilä kuivuu nopeasti.

   Poista
 7. Ihanaa nähdä tällainen toteutettuna! Tämä on itselläkin haaveena, jos joskus rakennamme talon tai saneeraamme tätä nykyistä. Pakko vielä kysyä yksityiskohdista: onko ritilän alla laatoitus vai jokin tasoite? Olisiko tällainen voitu toteuttaa koko kylpyhuoneeseen?

  VastaaPoista
 8. Heipähei! Ritilän alla on ihan laatoitus, tuo sama harmaa 10x10 kuin muualla tilassa. En näe estettä, etteikö ritilä voisi olla koko tilassakin, tosin silloin sen pitäisi olla ainakin kahdessa osassa, jotta nostaminen on helppoa, välillä kun lattia pitää putsata ja ritilä kuivata. Ja jos tila on kovin suuri, kannattaisi ehkä harkita unidrainia, jotta kaadon saa yksinkertaisemmaksi ja ritilän helpommin kaadon myötäisenä tasapainoon.

  Mutta pidä siis ehdottomasti mielessä, yksinkertaista luksusta :)

  VastaaPoista
 9. Hei,
  meillä on ollut sama ajatuksissa, mutta ritilä on ollut toteuttamatta kolme vuotta... Siis suihkujen alla on valussa kolo. Miten ritilän pohja on tehty? Lonksuuko se paikoillaan? Onko metallijalat? Meillä on siis tökännyt toteutus tähän kohtaan, tuntuu hankalalta toteuttaa. Mitä puuta teidän ritilä on? Kiitos, jos jaksat vastailla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskaan ei ole liian myöhäistä toteuttaa! :)
   Toki jaksan vastailla, eli ritilän kohdalla on tosiaan syvennys, joka jätettiin valua tehdessä. Syvennyksessä on huomioitu sitten kaadot ja se on laatoitettu kuten muukin tila. Päälle timpuri teki sitten mittatilaustyönä tuon ritilän, aavistuksen aukkoa pienempänä, jotta ritilän saa nostettua. Alapuolella on vain neljä poikkilautaa, samasta puusta, ja niiden alla on muoviset korotuspalat, jotka tasapainottavat ritilän kaadon mukaan. Näin se ei myöskään lonksu yhtään. Puu on haapaa, joka on käsitelty kertaalleen mustalla supi-saunavahalla.

   Koskapa tästä on tullut niin monta kysymystä ja asia kiinnostaa, niin teenpä tällä viikolla vielä postauksen, jossa laitan tarkemman toteutuksen kuvineen, ritilän alta kuvattuna siis myös. Seurailepa siis parin päivän päästä!

   Poista
 10. Hieno idea! Kiinnostaisi toteuttaa vastaava omasn pihasaunaan.Tuli mieleeni, tiesittekö jo lattian valuvaiheessa puuritilän korkeuden, jotta se asettuu muun lattian kanssa samaan korkoon?

  -Mikko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja suosittelen lämpimästi, toteutukseen siis vain!
   Täällä on kuvien kera tarkemmin kerrottu toteutuksesta: https://puutajakivea.blogspot.fi/2016/04/kylpyhuoneen-puuritilan-toteutus.html
   Korkeus stemmailtiin lopulliseen tasoon noiden linkin jutun kuvissa näkyvien korokepalojen avulla.
   Lopulta aika yksinkertainen toteuttaa ja ehdottomasti tekemisen arvoinen :)

   Poista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!