tiistai 19. tammikuuta 2016

Kylmyys tuli taloon

Viime viikkojen pakkaset ovat laittaneet monet talot koetukselle. Mielenkiinnolla itsekin odotimme, kuinka uusi koti käyttäytyy, kun mittari laski alle -20 asteen. Ja huonostihan se käyttäytyi. Pahimmillaan täällä hytistiin alle 16 asteessa. Näille oli käyttöä:

Villasukat tulivat tarpeeseen kovilla pakkasilla


Meillähän talo lämpiää, ja viilenee, maalämmöllä. Lattioissa kiertää Viessmannin maalämpöpumpun pumppaama vesi, ja kun ymmärrettiin (no myönnän jälleen, minä en ole vieläkään ymmärtänyt) säätää lämmityskäyrääkin oikein, niin lämpötila on ollut ihan mukava. Ei koskaan mikään erityisen lämmin, mutta mukava. Aina siihen saakka, kunnes elohopea valahti lähemmäs -30 astetta.

19 asteessa minä vielä väitin, ettei talvella sisällä pitäisikään pärjätä t-paidassa, turhaa energiankulutusta vain. 18 asteessa yritin vielä muistella, että kyllähän edellisessäkin (vuonna 1953 rakennetussa...) kodissa piti välillä vetää villapaitaa päälle. 17 asteessa myönnyin, että soitetaan vain sinne huoltoon.

Pumppu hankittiin aikanaan LämpöYkköseltä, joten huoltokin tilattiin heiltä. Ja siitäpä tulikin mielenkiintoiset kaksi päivää. LämpöYkkönen hoitaa huollot nimittäin tekstiviestein! Huolto on toki auki 24/7, mutta jotenkin tuntuu, että helpommalla olisivat kaikki päässeet, jos olisimme saaneet huoltomiehen paikalle. Mr T tekstaili huollon kanssa kaikkiaan noin neljä tuntia availlen, säädellen ja kuvaten pumppua. Kauhulla vain mietin, mitä olisi käynyt, jos Tee olisi ollut reissussa nuo päivät; minä ja Peet 1 ja 2 retkellä teknisessä tilassa setvimässä pumpun saloja.

Viessmann maalämpöpumppu avattuna


Syykin löytyi lopulta: ilmeisesti jo asennuksen yhteydessä sähkövastuksen ylilämpösuoja oli lauennut, minkä takia pumppu ei, jos oikein ymmärsimme, käyttänyt lisäsähköä veden lämmittämiseen. Kuuden kilowatin pumppu ja 135 metrin kaivo riittivät lähemmäs 30 asteen pakkasilla lämmittämään lattiassa kiertävän veden vajaa 30 asteiseksi, mikä ei sitten ihan riittänyt lämmittämään taloa.

Oli tässä myös onni onnettomuudessa. Maalämpöpumppua avatessa Tee huomasi, että lämminvesivaraajaa ruostumiselta suojaava sähköanodi oli jäänyt jo asennuksessa maadoittamatta ja oli näin pois toiminnasta. Tätä ei olisi varmaan koskaan huomattu, jos lämmitysongelmia ei olisi tullut. Ja ainakin Tee tuntee nyt pumpun perinpohjaisesti.

Nyt lämpöä on noin 22 astetta. Neljän, ja etenkin kuuden, asteen ero on muuten sisätiloissa huikea.

Lämpimiä pakkaspäiviä!

p.s. Harmittaa: henkinen takarajani max. kuukauden kirjoitustaukoon ylittyi viidellä päivällä. Pitää ryhdistäytyä.

14 kommenttia:

 1. Ja minä kun ajattelin näillä pakkasilla, että oispa ihanaa asua uudessa lämpimässä talossa, ei tuiverra tuuli ikkunoista ja varpaiden alla on tasaisen lämmin lattia :D sattuuhan sitä kaikenlaista, huh onneksi saitte lämmityksen kuntoon. Meilläkin on maalämpö asennettu tähän vanhempaan taloon ja ymmärsin mieheltä, että kaivo on vielä plussan puolella niin ettei sähkövastuksia ole vielä hirveästi tarvinnut apuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, nautiskele vain vanhemman talon lämmöstä, vanhassa (lämpö)vara parempi vai miten se meneekään ;)
   Onneksi tosiaan nyt tarkenee. Yhden etätyöpäivän vietin kerrasto, verkkarit ja toppahousut jalassa. Jännä, että kesällähän 16...17 asteessa vetelisi jo melkeinpä shortseja jalkaan. Pakkaspäiviä!

   Poista
 2. Tämä kirjoitus tuli nyt meidän kannalta ns. kreivin aikaan. Meidän ilmavesilämpöpumpun ulkoyksikön sulatuskaapeli ei ilmeisesti toimi ja meilläkin laitteiston toimitti aikanaan lämpöykkönen. Ollaan nyt odoteltu kolme päivää huollon yhteydenottoa ja tänään taitaa olla se päivä kun käännyn jonkin toisen valtuutetun Nibe-huollon puoleen....

  Tsemppiä pakkasiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi ei! Huoltoon sai tosiaan soitella useamman kerran ennen kuin asia otettiin oikeasti käsittelyyn... tekstarein. Joten jatka kovaa painostusta tai käänny muun huollon puoleen. Toivottavasti saatte pian kaapelit toimimaan.

   Ja kiitos, jo onneksi lämpenee.

   Poista
  2. Meillä myös ilmavesilämpöpumppu (Viessmann) ja sen toimitti Lämpöykköset. Pistin pakkasten alkaessa sähköpostilla kyselyä yhdestä vikailmoituksesta. Eikä siihen viestiin ole vastattu koskaan (nyt jo ehkä 3 viikkoa kulunut). Toisaalta, pärjäilen kyllä tekniikan kanssa aika hyvin ihan itsekin, eli en ole alkanut perään soittelemaan. Vikailmoituskin jo poistui. Nyt -22C ulkona ja +23C sisällä.

   Poista
  3. Eli jonkin verran olisi tosiaan Lämpöykkösellä parannettavaa asiakaspalvelussa. Hyvä, että teillä lämpö pysynyt!

   Poista
 3. Hui sentään! Onneksi saitte pumpun korjattua. Itse hytisen jo 21 asteessa vilukissa kun oon, mitä se olisikaan 17asteessa, jäätävää!
  Meillä talo on onneksi pysynyt lämpimänä, kovimmilla pakkasilla (-27) lattialämmityksen termostaatti näytti 29.
  Mutta siitä huolimatta on huomattu jotain häikkää mekin. Nimittäin meillä on keittiön osalta lattia aivan kylmä. Jos muualla kävellessään tuntee hyvin miten lattia on jalan alla lämmin niin keittiössä tämä on kylmä. Juuri eilen sanoin isännälle että soittaa ja saavat tulla tsekkaan missä mättää. Isäntä lupasi mennä tsekkaan pumpun ensin, mutta veikkaanpa että vaatii paikalletulon kuitenkin. Jotenkin se vesi ei keittiön lattialämmityksen putkissa vaan kierrä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Meillä oli yksi alakerran huone ihan kylmä (no joo, sen lisäksi että koko talo oli :) ) eikä lämmennyt, vaikka muualle lämpö palasi. Totesimme, että kyseinen huone on itse asiassa ollut koko ajan paljon kylmempi ja nyt lattia ei tosiaan lämmennyt yhtään. Syy löytyi lattialämmitysputkikartasta, eli putket on jaettu alueisiin, joiden veden kiertoa voi erikseen säädellä. Tuon huoneen säätö oli lähes minimissä, ja kun sitä nostettiin, niin johan alkoi sekin huone lämmetä. Tsekatkaapa siis kartta ja säädöt keittiön osalta, josko vika löytyisi sieltä... TOSIN meilläkin on keittiössä ongelmana, että yhdestä kohtaa lattia on paljon kylmempi. Kartan mukaan siinä kohtaa putket kulkevat jostain syystä muita alueita väljemmin, joten ehkä sillä on vaikutusta. Toivottavasti saatte keittiönkin lämpimäksi!

   Poista
 4. Täälläkin jouduttiin rukaamaan maalämpöpumppua kovien pakkasten takia. Kävi ilmi että siinä oli päällä aikaohjelma mikä sammuttaa pumpun öiksi 22-06 väliseksi ajaksi. Kun se otettiin pois päältä on tarennut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että vika löytyi helpolla! Ja oli yksinkertainen korjata. Ilmeisesti pakkaset on koetelleet taloja aika paljon. Tutuilla oli pumppumsa kanssa ongelmia, ja kun soittivat huoltoon, lupasivat kyllä tulla mahd. pian, kunhan selvittävät ensin ne 20 taloa, jotka alueelta olivat jo jonossa :D

   Poista
 5. Mielenkiintoinen juttu. Paljonko teillä on neliöitä talossa? Varmaan jää ihan pienestä kiinni että pärjäisitte ilman lisälämmitystä. Meille tulee 155m aktiivisyvyys ja 160 neliötä, vastaava 6kw pumppu. Saas nähdä missä pakkasasteessa se hyytyy lisäsähkölle. Ja sittenhän asiaan vaikuttaa vielä leveyspiiri millä elätte (eteläsuomi vai pohjoisempi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on aika lailla tuo 160 neliötä myös. Ja sijaintina Lahden seutu. Sinne 20 asteen pakkasille vielä pärjättiin hyvin, mutta näköjään -25 tienoilla on jo liian kova koetus :)

   Poista
 6. Onneksi ääriolosuhteista oli jotain hyvääkin ja havaitsitte tuon vesivaraajan lapsuksen. Meillä on myös harjoiteltu uuden talon uutta lämmitystä, ja ulkoanturin asennuksen jälkeen talo reagoi kovin hyvin muuttuviin lämpötiloihin, ja sisällä on tarjennut hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, ja loppu hyvin kaikki hyvin, jos taas sananlaskuja viljelee ;) Onhan tämä aika opettelua, ja etenkin juuri lämmityksen ja niiden käyrien kanssa, jotta löytyy juuri se ideaalitila. Talo kun reagoi vielä päivän viiveellä, niin hirveän suuria muutoksia ei uskalla kerralla edes tehdä.
   Onneksi teillä tarkenee: Lämmintä raksaviimeistelyä teille!

   Poista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!