lauantai 3. kesäkuuta 2017

Pihatyöt alkoivat

Otsikkoon voisi lisätä "reilu kuukausi sitten", joten on korkea aika kertoa, miten ne etenevät.

Puuta ja kiveä -blogissa alkoivat pihatyöt

Takapihammehan on rinnepiha, joka koostuu oikeastaan kolmesta osasta; terassilta alas laskeva rinne, tasainen välipiha sekä muurin alla alimmalla tasolla oleva tasainen alapiha. Etupihan päädyimme asfaltoimaan jo aikaa sitten (täällä juttua siitä>>), mutta takapiha on saanut odottaa jo kahden kesän yli. Ja niin se odottelisi edelleen ilman muutamaa sattumaa.

Luonnollisesti ajattelimme ottaa pihaan ammattilaisen suunnitelman. Viime kesänä potentiaalinen suunnittelija kävi tunnin konsultointikäynnillä, josta Mr Teelle jäi kytemään ajatus jos toinenkin (itselleni jäi lähinnä kytemään ajatus, että huh, kun pihan suunnitteleminen on hankalaa). Jo tuolloin suunnittelija varoitteli varaamaan sekä suunnittelijan että koneet ajoissa, mutta niin se vaan menee, että pihaan havahtuu vasta, kun maa alkaa pilkistää lumen alta. Suunnittelijamme osalta tämä oli jo aivan liian myöhäistä.

Kysyimme suunnitelmatarjousta myös toiselta taholta ja samaan aikaan Tee päätti kysäistä maatyöt tehneeltä kaivurikuskiltamme kesän aikatauluja. Puhelun Rauskille Tee teki torstaina 20.4. ja huppistakeikkaa, maanantaina 24.4. kaivuri jo jylläsi pihassa. Rauskilla oli nimittäin koko kesä täynnä, mutta seuraava viikko oli vielä vapaana. Suunnitelmaahan meillä ei ollut, mutta Teen istuttua yhden illan leivinpaperin ja asemapiirroksen kanssa meillä sellainen oli. Itse olin hiukan kauhuissani, miten voimme edetä ilman ammattilaisen apua, mutta onneksi päätin tässä(kin) asiassa luottaa Teehen. Opetus yksi: jos haluat suunnittelijan pihallesi, ole mieluiten liikkeellä jo edellisenä syksynä. Opetus kaksi: tämä(kään) ei lopulta ole rakettitiedettä; pihasuunnitelman voi pitkälle toteuttaa myös itse, etenkin jos käytössäsi on näkemystä omaava kaivurikuski.

Kaksi päivää Rauskin kaivuri painoi hommia ja kuorma-auto toi kivituhkaa, multaa ja kiveä pihaan, minkä jälkeen pihan muodot olivat mallillaan ja piha "päällysteitä vaille valmis". Ja niitä tässä on sitten reilu kuukausi kaikelta liikenevältä ajalta puuhailtu.

Koska teksti uhkaa venyä kauhean pitkäksi, niin tässä nyt ensimmäinen osio; päätimme edetä alhaalta ylös, joten ensimmäisenä teimme alapihan, josta tulee pelailupiha. Nurmikon kylvö ja muurin reunuksen teko seuraavaksi kuvina, voilà:

Nurmikon teko alkaa nurmikkojyrällä.
Nurmikon teko alkoi nurmikkojyrällä, jonka haimme kaverilta seuraavana päivänä, kun olin sellaisen perään Facebookissa kysellyt. Eläköön some!
Nurmialue jyräämisen jälkeen
Kylvöalue haravoidaan ja jyrätään useampaan kertaan. Tässä lopputulos ennen kylvöä. Alueen pinta-ala on noin 125m2.
Nurmikko kahden viikon jälkeen. Muurin vierusta on rajattu harkoilla.
Ilma oli kovin haasteellinen nurmikon kasvulle; kaksi viikkoa kuivuutta, minkä jälkeen kylmää ja jäätävää sadetta. Jotain vihreää on sentään jo näkyvissä, toiveet siis elävät vielä.
Muurin vierustaan tulee mustaa sepeliä, ja alue rajattiin ylijääneillä harkkotiileillä, jotka maalataan aikanaan.
Musta sepeli täyttää muurin ja nurmikon välisen alueen.
Sepelin alle tuli maisemointikangas. Sepeli on mustaa 16-32mm sepeliä, joka tässä näyttää vielä hyvin harmaalta, mutta mustuu sateiden tai kastelun myötä.
Sepelin kärrääminen (etupihalta rinnettä pitkin alas) oli tämän päivän työ, ja siinä hommassa pääsin muurin puoliväliin asti. Taustalla näkyy Teen projekti, josta lisää seuraavassa pihajaksossa.

P.s. mustan sepelin löytäminen irtotavarana osoittautui hyvin haasteelliseksi. Säkeissä sitä olisi löytynyt helpostikin, mutta tarvitsemamme määrä oli niin suuri, että useampi ilta kannatti taas googlata, jotta toimitus onnistui irtona.

4 kommenttia:

 1. Kiva että jaksat päivitellä edelleen projektin etenemisestä. Jään mielenkiinnolla seuraamaan miten pihanne edistyy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihanaa että blogijutut vielä kiinnostavat! :)
   Ihan luvattoman harvakseltaan päivityksiä enää tulee tehtyä, mutta pihatöiden myötä taidan hiukkasen taas aktivoitua. Kuullaan siis!

   Poista
 2. Jee! Päivitys! Ei sillä, sattumalta tulin katsomaan josko olisit kirjoittanut. Meillä myös pihahommat täyttää päivät... mistäköhän sitä löytäisi energiaa kirjoittamiseenkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopa muuta! Tuosta kirjoittamisenergiasta. Juuri eilen katsoin, että tästäkin on vierähtänyt yli kuukausi, kääk. Ja lisää kuvattavaa ja tarinoitavaa pihasta olisi vaikka kuin. No, torstaina alkaa lomalomaloma, joten ehkä silloin jotain ehtisi (niiden pihatöiden lomassa) kirjoitellakin :)

   Ja hyvä tietää, jään siis odottelemaan juttuja teidän pihan edistymisestä! ;)

   Ihanaa kesää!

   Poista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!