perjantai 13. toukokuuta 2016

Harmaa terassi Sioo Puunkäsittelyllä

Noniin, nyt on terassi käsitelty! Viime viikonlopun upea sää antoi hyvät puitteet käsittelylle, jonka vaatimukset olivat:

 • ei sadetta käsittelykertojen (3 kpl) välissä
 • ei suoraa auringonpaistetta
 • ei alle +5 asteen lämpötilaa käsittelykertojen välissä

Toiveemme oli luonnollisen harmaa terassi, ja lopulta törmäsimme Suomessa vielä suhteellisen tuntemattomaan Sioo Wood Puunkäsittelyyn >>. Harmauden lisäksi innostuimme Sioon muistakin lupauksista:

 • kaunis, puhdas ja hopeanharmaa puupinta
 • tehokas suoja likaa ja hyönteistuhoja vastaan
 • huolto minimaalista: ei vaadi vuosittaista käsittelyä, kestää jopa 10 vuotta (arvostamme!)
 • ehkäisee halkeilemista ja tikkuja
 • myrkytön, ympäristöystävällinen ja vesiohenteinen

Kun maahantuoja Rakennuskemia tarjosi mahdollisuuden testata Sioota blogiyhteistyön merkeissä, tartuimme tilaisuuteen. Tarkoitus oli käsitellä terassi jo viime kesänä, mutta venytimme käsittelyä liian pitkälle, ja noiden yllä mainittujen syiden takia käsittely siirtyi talven yli (juttua täällä>>). Mutta käsitelty se nyt on, ja tässäpä tarinaa, miten homma hoitui.

Takaterassillahan on kokoa reilu 50 neliötä, joten ei liene yllätys, että suuri toive oli, että käsittely kävisi helposti.

Puuta ja kiveä -raksablogin harmaaksi tuleva terassi
Terassissa riitti jonkin verran käsiteltävää.
Naapuri sattui käsittelemään omaa terassiaan edellisenä päivänä, ja häneltä bongasimme loistavan työvälineen käsittelyyn, Tikkurilan terassiöljylastan. Niinpä lauantaiaamuna odottamassa olivat lasta ja nämä kanisterit:

Sioo Puunkäsittelyn lopputulokseksi luvataan luonnollisen harmaa terassi

Sioo Puunkäsittelyn työvaiheet


Sioo käsittely koostuu kahdesta vaiheesta, pohjustuksesta ja suojauksesta. Ennen käsittelyä terassi on puhdistettava öljystä, maalista ja liasta, mutta koska tässä tapauksessa oli kyse vuoden vanhasta, käsittelemättömästä terassista, pesimme terassin ihan vedellä ja harjalla.

1. vaihe: Sioo Pohjustus


Ensimmäinen työvaihe on pohjustus. Siinä levitetään pohjustusainetta kahteen kertaan. Kertojen välissä on oltava vähintään kaksi tuntia väliä. Koska aurinko alkaa paistaa terassille puolenpäivän jälkeen, piti käsittely aloittaa aikaisin, jotta pohjustus saataisiin tehtyä yhden päivän aikana ilman suoraa auringonpaistetta. Tarkemmat käsittelyohjeet löytyvät täältä>>, mutta vinkiksi, että tuo terassiöljylasta toimi täydellisesti. Aine on hyvin litkua ja helposti levittyvää, joten työ sujui hyvinkin ripeästi. Aikaa yhteen käsittelykertaan meni vähän yli tunti, toisella kerralla hiukan vähemmän.


Tikkurilan terassiöljylasta oli kätevä terassin käsittelyssä Sioo Pohjustuksella.
Tikkurilan terassiöljylasta ja Teen jalat.
Lasta oli sopivasti juuri kahden laudan levyinen

2. vaihe: Sioo Suojaus


Kun pohjustuksen toisesta levityskerrasta on kulunut aikaa vähintään neljä tuntia, levitetään päälle Sioo Suojaus. Meidän piti tosin auringon takia odottaa seuraavaan aamuun. Aloitimme levityksen samaisella terassiöljylastalla, mutta Sioo Suojausaine olikin koostumukseltaan erilaista kuin Sioo Pohjustus, eikä lasta toiminut hieman maitomaisen aineen levityksessä. Onneksi tilalle löytyi pensseli, joka oli tähän tarkoitukseen ehdottoman hyvä väline.

Sioo Puunkäsittely Suojausaineen koostumus on helppo käsitellä

Kun lasta oli kahden ja pensseli vain yhden laudan levyinen, kesti levitys lähes tupla-ajan. Käsittely poikkesi pohjustusvaiheesta myös teknisesti, tarkemmat ohjeet täällä>>.

Sioo Puunkäsittelyn Suojaus levittyi helposti leveällä pensselillä
Sioo Suojausaineen levitys pensselillä. Ja Teen jalat.

Sioo Puunkäsittelyaineen menekki


Sioon sivuilla 1. vaiheen, Sioo Puunkäsittely Pohjustuksen, menekin sanotaan olevan ensimmäisen levityskerran osalta 6-8m2/litra ja toisen levityskerran osalta 10-12m2/litra. Todelliset määrät menivät aika lailla näihin raameihin. Meillä ensimmäisellä levityskerralla litra Sioota riitti 7,2 neliöön ja toisella levityskerralla litralla sudittiin lähes 14 neliötä.

2. vaiheen, Sioo Puunkäsittely Suojauksen, menekiksi Sioon sivut antavat 8-12m2/litra. Meillä litra riitti 9 neliöön, joten oletamme, että suunnilleen oikein käsittelyn teimme.

Harmaa terassi vuodessa


Nyt Sioon annetaan vain vaikuttaa. Lopullinen vaikutus ja suojaus tapahtuu 4-8 viikossa, jolloin vaalentumisprosessi käynnistyy. Jo vuoden päästä pinnan pitäisi hohtaa kauniin hopeanharmaana. Etuterassia emme samana viikonloppuna viitsineet käsitellä, kun jostain oli päästävä sisäänkin, mutta onneksi siinä on alaa vain parikymmentä neliötä. Homma vaikka pariksi arki-illaksi.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan lopputulosta. Lupaan laittaa kuvia väristä säännöllisesti!


*Blogiyhteistyö Rakennuskemian kanssa

6 kommenttia:

 1. Meillä on tuo sama työ huomenna vastassa. Toivoisin pikaista vastausta kahteen kysymykseen. Ensinnäkin milloin voi tuon kakkos, eli viimeisen vaiheen jälkeen kävellä ja käyttää terassia? Ja toinen kysymys, kuinka pitkän ajan olisi toivottava ettei sada käsittelyjen jälkeen? Yt Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Me asteltiin terassilla jo seuraavana päivänä, näin luki Sioon sivujen ohjeistuksessakin, että seuraavana päivänä voi ottaa käyttöön. Pöytä, tuolit ja grilli annettiin odottaa varuiksi muutaman päivän. Sateesta ymmärsin, että ei saa sataa etenkään kuivumisen aikana, eli uskoisin, että sama "seuraavana päivänä" -sääntö pätee siinäkin. Lopultahan tuote tarvitsee juurikin kosteutta toimiakseen, joten sade tekee vain hyvää jatkossa. Tsempit käsittelyyn tulevat ehkä nyt jo myöhässä!

   Poista
 2. Kuvia ja käyttökokemuksia odotellessa. Itsellä terassi juuri työn alla ja samat väri toiveet. Oletteko olleet tyytyväisiä Sipoo käsittelyyn"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut vastauksen viipymisestä! Sioo on alkanut selvästi vaikuttaa ja terassi harmaantuu kovaa vauhtia. Pitääpä laittaa väliaikakuvia pian. Tähän mennessä ollaan oltu kyllä oikein tyytyväisiä. Jännä juttu oli, että ilmeisesti käsittelyn vaikutuksesta terassilautojen ruuvit "kohosivat" hieman, joten ne pitää kiristellä takaisin. Mutta kuvia siis pian, kunhan pääsisi kuvaamaan kuivaa terassia näiltä sateilta...

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Moikka Eeva! Viime elokuussa otettiin välitilannekuvat: https://puutajakivea.blogspot.fi/2016/08/sioo-kasitelty-harmaa-terassi-3.html, nyt keväällä en vielä ole ehtinyt kuvia napsia, pitää muistaa olla kamera valmiina, kun nämä ihanat kesäsateet jossain välissä taas taukoavat :)

   Poista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!