torstai 8. toukokuuta 2014

Maanrakennustyöt – onko kaivurin koolla väliä?

On, sanovat asiantuntijat.
Maatöiden kilpailutus on saatu päätökseen ja tekijä on nyt valittu. Tarjousten hintahaitari yllätti. Kun pyyntönä oli reilun tuhannen neliön loivan rinnetonttimme työstäminen talonpystytyskuntoon, oli halvimman ja kalleimman tarjouksen ero yli 20 000 euroa! Halvin oli tosin vasta urakan hinta-arvio ja kallein urakkatarjous, mutta kuitenkin.

Kummelia lainaten "Ja arvotaan työkoneet": klikkaa muistin virkistämiseksi ;)
(lähteet:kuva1, kuva2)

Urakkana vai tuntityönä?

 
Tuntityönä, sanovat asiantuntijat.
Koska tuntitöissä riski on ostajalla ja urakkatyössä tekijällä, on urakkatarjous lähes aina tuntitöitä kalliimpi. Näin sanoi myös valitsemamme yrittäjä, jonka tuntityöt eivät koko 30-vuotisella uralla ole koskaan ylittäneet saman kohteen urakkatarjousta. Päädyimme tuntityötarjoukseen. Tuon lausunnon jälkeen se tuntui ainoalta vaihtoehdolta.

Miksemme ottaneet halvinta? Voiko hinta-arvioon luottaa?

 
Mistä tuo hintaero sitten johtui ja miksemme päätyneet halvimpaan?
Meillä vaakakupissa painoivat seuraavat seikat:
 • yrittäjän aktiivisuus: valitsemamme tekijä kävi tontilla kahteen kertaan.
 • referenssit: puskaradio tiesi kertoa yrittäjämme olevan hyvä ja nopea kaivurikuski.
 • kaivurin koko: pienempi on halvempi, mutta isompi on nopeampi ja ulottuvampi.

Halvimman tarjouksen antanut yrittäjä ei käynyt lainkaan tontilla, joten emme uskaltaneet luottaa arvion pitävyyteen. Vaikkakin kuluttajansuojalaki sanoo näin: ”Mikäli yrittäjä on antanut palveluksesta hinta-arvion, lopullinen hinta saa ylittää arvion enintään 15 %”.

Tässä muuten esimerkkiä saamistamme tarjouksista kaivurin osalta:
15tn kaivuri: 57-60 €/h (alv 0)
18tn kaivuri: 59 €/h (alv 0)
20tn kaivuri: 80 €/h (alv 0)
23tn kaivuri: 70 €/h (alv 0)
 

Lue loistava opas maanrakennustöistä

 
Infra ry:n sivuilta löytyy Pientalon maanrakennustyöt -opas. Kannattaa lukea ennen maanrakennustöiden tilaamista! Suora linkki: Pientalon maanrakennustyöt.
 
Nyt ollaan jo tooosi lähellä h-hetkeä. Melkein alkaa jännittää.

4 kommenttia:

 1. Hei meilläkin maanrakennustyöt huomenna alkamassa! :) tekijä on tuttu, ja mieheni mukaan sopivan hintainenkin :) kuulemma vaan melko hidas mutta se ei haittaa, koska rakennuslupamme tulee voimaan vasta viikon kuluttua :)
  käy toki kyläilemässä minunkin blogissani jonnadreaming.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Hauska, että aika samalla aikataululla rakennamme. Tsemppiä teille, täytyypä käydäkin heti tutustumassa blogiisi!

   Poista
 2. Meillä maksoi 15 tonninen kaivuri 88 euroa tunti + alv. Ensialkuun kuulosti kalliilta mutta kaksi viikkoa ja 12 000 euroa köyhempänä ei tuntunut ollenkaan pahalta. Olihan koneella kaivettu 60 kuorma-autollista pintamaita, 10 kuormaa lunta, 200 kuormaa louhetta. Siirrelty täkkäysmattoja. Levitetty 10 kasetillista sepeliä, tehty salaojat ja 40 metriä viemärikaivantoa. Tekijästä tuntuu olevan kiinni mitä saa aikaiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teillä on tosiaan ollut tehokas kuski! Hyvä huomata, että yksikköhinta ei tosiaan kerro kaikkea, toivotaan, että mekin teimme hyvän valinnan yrittäjän suhteen.

   Poista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!