sunnuntai 16. elokuuta 2015

Artekin Tuoli 66 sai sinisen käsittelyn

Ruokapöytämme tuolipulma ratkeaa vähitellen. Romuritarilta tilattu penkki (>>>) ratkaisi toisen sivun istuintilan, ja tällä viikolla Artekin Tuoli 66 palasi osaksi toisen sivun tuolikimaraa, käytyään läpi värikäsittelyn. Nappasin aikanaan tuolin mukaan lapsuudenkodistani. Silloin se näytti vielä tältä:

Artek Aalto Tuoli 66
Artek Tuoli 66. KUVA: finnishdesignshop.fi
Ensimmäiseen omistusasuntoon Mr Teen kera muuttaessani maalasimme tuolin harmaaksi. Silloin vain maalasimme, sen enempää ajattelematta tai hiomatta. Harmaana tuoli matkasi myös uuteen kotiin:

Artek Aalto Tuoli 66 harmaaksi maalattuna

Vaan uudessa kodissa vaalean harmaa, hiukan sinne päin maalattu tuoli tuntui jotenkin pliisulta. Niinpä päätimme tehdä siitä tehosteväriläiskän muuten hyvin valko-harmaa-musta-puu-väritteiseen olohuone-ruokailutilaan. Olimme jossain vaiheessa napanneet mukaan Tikkurilan Kaunis Koti värilastun nro 14 >>>, jossa sininen L356 on yhdistetty meillä käytettyyn N499 harmaaseen. Koska sininen tehosteväri oli kummitellut mielessä jo pitkään, oli tuolin väri päätetty.

Tällä kertaa halusimme maalausjäljen olevan erityisen hyvä, joten kysyimme tarjouksia käsittelystä paikallisilta puusepänliikkeiltä ja huonekalumaalaamoilta. Kustannusariot olivat 200-300 euroa, mikä johti aika nopeasti "rakas, eiköhän maalata itse" -päätökseen. T otti tuolikäsittelyn iltojen projektikseen, ja näin se tapahtui:

Vaihe 1: Tuoli osiksi ja osista maalit pois hiomalla. Hiontaan T käytti epäkeskohiomakonetta, ihan halvinta mahdollista, Bilteman alle 30 euron konetta, joka toimi tarkoitukseen erinomaisesti. Hyvälaatuiset hiomapaperit (4 euroa/5kpl) tekivät hyvää jälkeä:


Artek Aalto Tuoli 66 hiottuna ja osiin purettuna.

Vaihe 2 ja 3: Seuraavaksi T pohjamaalasi osat valkoisella kalustemaalilla, ja sen jälkeen sinisellä Tikkurilan L356 kalustemaalilla. Maalaukseen käytettiin maalikaupan myyjän suosittelemaa hyvälaatuista lakkasivellintä (8 euroa). Myyjän mukaan helpoin tapa pilata maalausjälki on käyttää halpoja yleispensseleitä, joissa harjakset eivät ole tasapitkiä.


Artek Aalto Tuoli 66 maalattuna Tikkurilan L356 sinisellä.

Vaihe 4: Jalkojen kahden ja istuinosan sekä selkänojan kolmen pintamaalauskerran jälkeen oli vuorossa tuolin kasaus:


L356 sinisellä kalustemaalilla käsitelty Artek Aalto tuoli 66.

Alkuperäiset ruuvit T vaihtoi mustiksi, mikä antaa tuolille kivan loppusilauksen:



Hiomakone, sininen maali (valkoista kalustemaalia meillä jo oli), lakkasivellin ja ruuvit maksoivat yhteensä noin 55 euroa. Jälki on hyvä ja säästöä tuli parisataa euroa. Kannatti, minkä lisäksi sininen väri(läiskä) on loistava!

6 kommenttia:

  1. Oi kun on hieno! Tuolista tuli todellinen väriläiskä! Itsellänikin olisi muutama huonekalu odottamassa uutta pintaa, kun vaan olisi sitä kuuluisaa aikaa tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hertta! Värin merkityksen jotenkin huomaa vasta, kun sitä on. Ja ihanaa, kun nykyään on kalustemaalit ja vempeleet, joilla tuunaus on jopa helppoa; vanhat huonekalut löytävät ihan uuden elämän! Hei Teelläkin meni projektiin lopulta pari viikkoa, kun vaiheet tehtiin lähinnä lasten nukkumaan mentyä ja vähän kerrallaan. Joten siitä vain pitkän tähtäimen projekti työn alle :)

      Poista
  2. Ihana sininen. On varmasti hieno väriläiskä keittiöön :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin :) katsotaan, mitä muuta sinistä vielä keksitään...

      Poista
  3. Ihan mielenkiinnosta kysyn, että montako tuntia tuolinmaalausprojektiin meni eli paljonko olisi tullut T:n tuntipalkaksi? Ei sillä, että sillä olisi mitään merkitystä - itse tekemisessä on oma arvonsa. Mutta usein ammattilaisen hinta-arvio kohtuullistuu kummasti, kun miettii työhön oikeasti kuluvaa tuntimäärää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että ammattilaisen tulee saada työstään ammattimaisuutta vastaava korvaus, eli tuo 200-300 euroa ei varmasti ole yhtään ylihinnoiteltu. Muutenkin mielelläni annan työt sellaisen hoidettavaksi, joka ne parhaiten osaa. Mutta tässä vaiheessa, kun budjetti on käytetty viimeiseen senttiin asti, on noita "tehdään suosiolla itse" -päätöksiä aika helppo (lue: välttämätön) tehdä :) Vaan onneksi tällä kertaa lopputulos oli hyvä ja voimme todeta, että kannatti.

      Poista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!