perjantai 1. elokuuta 2014

Perustukset: valitut materiaalit ja kustannukset

Perustusten toteutusta mietimme pitkään ja hartaasti. Vaihtoehtoja kun on lopulta aikas paljon, lähinnä materiaalien ja toteutustapojen osalta.

Pyysimme tarjouksia sekä täysin ulkoistetusta toteutuksesta, jossa emme itse laittaisi tikkua ristiin, että erikseen materiaalien osalta. Lopulta päädyimme tekemään perustukset talkootyönä ja pääosin halvimmista mahdollisista materiaaleista. Miksi?

Perustusten osa-alueet: Näitä mietimme, näihin päädyimme


Anturamuotit

Vaihtoehtoja ovat lähinnä perinteinen lautamuotti, valmiit anturamuotit (kuten Lammin Tassu tai monista blogikuvistakin tuttu vihreä Formex) tai jopa valmiit muotit, joissa on mukana koko paketti eristeineen. Tähän jälkimmäiseen olimme jo päätymässä todellisena laiskan miehen ratkaisuna ja saimmekin hyvän tarjouksen Soklex lämpöpohjasta. Muoteissa on lattia- ja routaeristeet valmiina, asennus on nopeaa ja eristävyys ilmeisen laadukasta.

Ja mihin päädyimme? No materiaaleiltaan halvimpaan: lautamuotteihin.


Anturamuotit tehtiin perinteisesti laudasta
Anturamuotit tehtiin laudasta. Vierellä vuoroaan odottaa kasa Weberin harkkoja.


Eristeet

Näitä tutkimme illat pitkät. Luimme Tekniikan Maailman vertailuja vedeneristävyyden yms. osalta ja mietimme, että meidän taloa ei pelkällä perusstyroksilla suojata.

Ja mikä oli tuntien tutkinnan tulos? Päädyimme siihen halvimpaan ja yleisimpään EPS-routalevyyn, eli styroksiin. Tontti sijaitsee mäen päällä, kivikovalla kalliolla, eikä tule koskaan routimaan tai tuottamaan ongelmia veden kanssa. Tai jos vesi joskus meille asti nousee, on siinä vaiheessa eristeiden ominaisuudet pienin murheemme. Joten miksi maksaa turhasta? Toisissa tonttiolosuhteissa olisimme varmaankin päätyneet muuhun eristykseen.

Ammattilainen vai tee-se-itse

Emme ole lähelläkään ammattirakentajia ja jo alussa päätimme antaa talomme valmistumisen ammattilaisten käsiin. Etenkin itse olen ollut sitä mieltä, että mieluummin maksetaan kuin riskeerataan jonkin oleellisen pieleen meno.

Vaan mikä oli lopputulos? Päädyimme tee-se-itse- ja talkootyöhön. No hieman liioittelen, sillä saimme ammattilaisystävämme avuksi ja järkeilimme, että tässä oli tilaisuutemme antaa omankin kädenjäljen näkyä. Moni väittää, että talonrakennus ei lopulta ole suurta rakettitiedettä, ja kun on joku, joka ohjaa kädestä pitäen, homma hoitui varsin mallikkaasti. Asiaa auttoi myös maatöiden tekijöidemme asenne ja ammattimaisuus.

Perustusten kustannukset


Tausta: talossa on 60 metriä sokkelia ulkokehällä ja 15 metriä kantavien sisäseinien alla. Talo on porrastettu puolivälissä 40cm tasoerolla. Lisäksi tontille tuli 22,5m pitkä ja 2m korkea muuri.

Kilpailutimme kaikki vähänkin isommat materiaalihankinnat. Säästimmekö urakkahintoihin verrattuna? Paha sanoa faktana, sillä saimme vain yhden urakkatarjouksen, 17 000 euroa, ja siitä hinnasta puuttui muuri, jonka tarpeellisuus kävi ilmi vasta myöhemmin.

Nyt maksoimme materiaaleista (isoimpina laudat, raudat, betoni, harkot, laasti) noin 10 300 euroa (josta muuri n. 3000 euroa). Eristeet sisälsimme maatöiden budjettiin (juttua maatöiden kustannuksista täällä >>>). Työlle ei tässä ole laskettu hintaa.

Alaohjauspuut - jännitysmomentti


Koska olimme itse vastuussa tekemisestä, hiukan (no vähän enempi) kyllä jännitti, kun talopaketin asentaja kävi eilen aamulla asentamassa alaohjauspuut ja tarkastamassa perustukset. Kun mitään ei ollut kuulunut klo 10 mennessä, aloin minäkin jo huokaista helpotuksesta. Ja aiheesta, sillä pääosin kaikki oli kunnossa. Huh. Joten näillä näkymin talon pystytys alkaa ensi keskiviikkona. Tällä hetkellä katsotuin ohjelmamme on Päivän sää.

2 kommenttia:

  1. Hienoa, että uskalsitte lähteä hommaan itse! Onneksi sää näyttää ensi viikolle varsin hyvältä pystytyshommia ajatellen:)

    VastaaPoista
  2. Rehellisyyden nimissä tosiaan korostan, että ilman ammattilaiskavereita olisimme olleet suoraan sanottuna pulassa. Tee painoi hommia enemmänkin, kun taas oma panokseni jäi lähinnä sisäseinien bitumin ja eristeiden laittoon. Mutta jo siitäkin jäi koukkuun :)

    VastaaPoista

Ilahdumme kovin, jos kommentoit!